Ех, тези зимни вируси! Толкова са досадни и все ни покосяват в най-неподходящия момент! Уж взимаме мерки да не се разболеем, а болестите пак ни настигнат. И плановете за дългоочакваната ски ваканация и релаксиращия СПА уикенд просто отиват на вятъра.

Но вместо да се самосъжаляваме и чудим колко време този път ще се наложи да подпираме дивана вкъщи, е добре да сме наясно с някои полезни факти. Те могат изцяло да променят отношението ни към най-честите зимни заболявания и неразположения и в някои случаи да ни спестят големи главоболия.

Като например този, че грипът, който най-често ни покосява през зимата, може да е дори полезен за организма. Според съвременни техники и изследвания на клетъчния геном грипната инфекция ни прочиства от по-слабите клетки, които могат да отключат редица хронични заболявания. А в края на боледуването се сдобиваме с множество чисто нови и здрави клетки.

Звучи толкова добре, че веднага се питаме къде е уловката? А тя е много проста и логична – нуждата от правилно лечение. Което да накара организма сам да пребори болестта и в същото време да не пречи на полезната подмяна на клетките. Такова е действието на Инфлуцид на Немския хомеопатичен съюз. Той лекува симптомите на грип и настинка, подсилва имунната система, намалява времето на боледуване и предпазва от заразяване. И всичко това по изцяло безопасен и щадящ начин.

Грипът дебне отвсякъде и не е трудно да се подложим на пречистващия му ефект. Но дали и с възпаленото гърло, което е другата сравнително честа „екстра” през зимата, нещата звучат толкова романтично?

Оказва се, че много от нас го подценяват. Може би защото в повечето случаи е причинено от вируси и за няколко дни отшумява. Но всяка инфекция в гърлото, и особено тази, причинена от бактерии, заслужава повишено внимание. Понякога бактериалните възпаления са в началото на инфекции на синусите, средното ухо и гърдите. И ако това ни се струва опасно, то какво да кажем за факта, че макар и сравнително рядко, възпаленото гърло може да засегне дори сърцето и бъбреците.

Затова е толкова важно да овладеем инфекцията още в самото начало. Ако искаме това да се случи по естествен и напълно безопасен за организма ни начин, добър избор е хомеопатичният продукт Тонзилотрен. Той повлиява цялата гама симптоми на възпаленото гърло, подсилва имунитета и предпазва от бактериални усложнения.

Как звучи зима без хрема? Може би по всякакъв друг начин, но не и реален. Имаме чувството, че всички около нас подсмърчат или говорят на нос. А май и нашият нещо се е позапушил ... Да, определено хремата е много досадна. Особено през нощта, когато заради нея ни е трудно да дишаме и да спим.

Хремата всъщност не ни е враг. Тя е следствие на защитната функция на носната кухина и чрез нея организмът ни сигнализира, че се бори с някакъв „нарушител” (инфекция, алергия и т.н.). А отделяният секрет ни изчиства от болестотворните микроорганизми.

Както и с всички други неразположения, и тук трябва да „пипаме” внимателно. Интересно е да знаем, че когато носът ни е запушен, вдишваме през устата необработен въздух, който белият дроб възприема като заплаха. Тялото ни не получава нужното количество кислород, а това затруднява работата на мозъка. Ето защо когато сме хремави, често се чувстваме уморени и ни е трудно да се концентрираме. С неправилно лечение на хремата рискуваме да си докараме и хроничен ринит, а той да доведе до синузит.

И докато традиционните средства като капките за нос само облекчават симптомите, то ролята на хомеопатията е да активира собствените оздравителни сили на организма. За справяне с хремата и синузита можем да се обърнем към комплексния хомеопатичен продукт Цинабсин. Той успокоява възпалението на носната кухина, намалява отока на лигавицата, възстановява дишането през носа и потиска отделянето на секрета.

Затова е добре винаги да имаме в домашната си аптечка Инфлуцид, Тонзилотрен и Цинабсин, като спазваме правилото при остри симптоми да взимаме на час по таблетка при възрастни или на два часа по таблетка при деца. И не забравяйте, че трябва да приемате по 3 таблетки на ден поне 10 дни, след като състоянието се е подобрило.