Автор
Woman.bg

Зависимостта от тютюна по-силна отпреди 50 години

Цигарите са по-опасни от всякога заради изобилието от тактики, които тютюневите компании използват през последните 50 години, пише вестник "Дейли Мейл".

Фондация Campaign for Tobacco-Free Kids започна информационна кампания за това как цигарите са се променили през последните 50 години. Лекарите в организацията твърдят, че днес цигарите създават по-голям риск от заболявания, отколкото цигарите от 1964 г., когато е издадено първото предупреждение за опасностите за здравето в САЩ.

Изследването на фондацията се основава на преглед на медицинските изследвания и документи на тютюневите компании, както и доклади на американската агенция по здравеопазване. Днешните пушачи са изложени на много по-голям риск от рак на белия дроб и хронични обструктивни болести, отколкото през 1964 г., въпреки че днес се пушат по-малко цигари.

Четете още: Цигарите намаляват размера на мъжкото достойнство

През последните 50 години производителите на тютюн са създали и продават на пазара по-сложни продукти, които имат "ефект върху създаването и поддържането на пристрастяването към никотина". Тези продукти са и по-привлекателни за младите пушачи и са много по-вредни, пише БГНЕС.

"Взели са смъртоносен и пристрастяващ продукт и са го направили по-лош, като излагат пушачите на по-голям риск от пристрастяване, болести и смърт", се казва в доклада на организацията.

Пристрастеността към цигарите се увеличава и заради повишените нива на никотин. Производителите използват амоняк, който увеличава скоростта, с която никотинът достига до мозъка. Друга тактика е да се добавят захари, които засилват пристрастяването към никотина и правят тютюневия дим по-лесен за вдишване. Цигарите днес доставят никотина до белите дробове, сърцето и мозъка много по-бързо. Чрез промяна на вкуса и мириса на цигарите производителите улесняват хората да започнат и да продължат да пушат. Тютюневият дим е още по-опасен заради наличието на левулинова киселина, която прави дима по-малко дразнещ.

"Тютюневите изделия, по-специално цигарите, са направени по-пристрастяващи и улесняват консумацията и пристрастяването към никотина. Тютюневите компании са наясно, че почти всички нови пушачи стават зависими като деца и че пушенето е отблъскващо за младите пушачи, затова правят продукта си привлекателен на пазара", се казва още в доклада.

Четете още: Близнаци – пушач и непушач