Макар, че в затвора "Халден" са настанени някои от най-опасните престъпници на Норвегия, той прилича на 5-звезден хотел.

Създателите му се надявят, че благодарение на обстановката в него затворниците няма да вършат нови престъпления.

Затворът „Халден“ е строен 10 години и е представян като най-хуманния в света към своите 252 постоянни обитатели.

Всеки затворник разполага с отделна килия с малък хладилник, плазмен телевизор, отделна баня и прозорци без решетки, за да бъде помещението по-светло. В стаята трябва да бъде от 20:30 до 7:30 ч. През останалото време може да работи, ако иска, да спортува, да готви и т. н.

За да поддържат здрав дух в здраво тяло, разглезените затворници имат спортна зала с баскетболни кошове и стена за катерене, както и звукозаписно студио и луксозна библиотека, където всеки затворник има право да прекарва по 1.5 часа на ден.

Готварските книги са най-популярни в местната библиотека.

Около сградата на затвора има гориста местност, където лишените от свобода могат да ходят без надзор.

Срещу хонорар от един милион лири норвежкият художник на графити Долк е нарисувал на стената затворник в раирано облекло, който замахва с желязна топка, вързана с верига за крака му. Стилът много прилича на този на прочутия графити майстор Банкси.

Комуникацията с външния свят е ограничена, но затворниците имат право на три разговора със семейството си на седмица и дълги срещи в отделна сграда.

На 12-15 стаи се пада по една луксозна кухня с плотове от неръждаема стомана, където всеки може да приготви сам храната си.

Музикално студио, където затворническата групата записва ежемесечна радиопрограма.

Половината охрана в затвора са жени, тъй като се смята, че това намалява агресивността у обитателите му.

Според директора на затвора Аре Хейдал досега не е имало опити за бягство.

Четете още: Най-необичайните острови в света