Автор
Woman.bg

Затлъстяването вреди колкото тютюнопушенето и войните

Затлъстяването нанася почти толкова вреди в световен мащаб, колкото пушенето или въоръжените конфликти. Също така прекомерните килограми вредят повече отколкото алкохолизмът и климатичните промени. Това се твърди доклад на консултантската компания McKinsey&Company, цитиран от Би Би Си.

Икономически загуби от затлъстяването

Средно за година наднорменото тегло загуби за икономиките от 1,63 трилиона евро, което представлява 2,8% от световната икономическа активност. Само във Великобритания разходите, свързани с проблемите на затлъстяването, са за над 58 млрд. евро, се посочва в анализа на учените.

Докладът отбелязва, че около 1/3 от световното население страдат от наднормено тегло. Една от основните цели в момента е да се намери някакво общо, глобално решение на проблема. Досега в битката с излишните килограми се разчиташе предимно на индивидуалната воля, която да води човек в битката с тлъстините.

Изследователите прогнозират, че ако няма кардинални решения на проблема, до 2030 г. половината от населението в световен мащаб ще има проблеми с наднорменото тегло. Това от своя страна би довело до сериозни финансови загуби за световната икономика - от една страна, натоварване на здравните системи, от друга - спад в количеството извършена работа.


Кога човек е затлъстял

Човек се смята за затлъстял, ако е със тегло много над нормата или има висок процент на мазнини в тялото.

Най-разпространеният начин за преценка дали някой е с наднормено тегло е изчисляването на неговия индекс на телесна маса (BMI), който разделя теглото на височината на квадрат. Човек може да провери индекса си през специален калкулатор.

Ако вашият BMI е над 25, то вие сте с наднормено тегло. Хората с индекс между 30 и 40 се смятат за затлъстели, а тези с над 40 трябва да се консултират с лекар. BMI под 18.5 се смята за тегло под нормата.



Източник: bulevard.bg