Дворецът Хемптън Корт е известен със своите призраци от почти 200 години. Мълвата твърди, че той е обитаван от загадъчна Сива дама, която обикаля коридорите и затваря вратите. Нейното появяване се съпровожда от необичаен студ и шумове.

Братовчедките Холи Хампшир и Брук МакГий от Хорнчърч (Лондон), не са предполагали, че Сивата дама ще попадне на техните снимки. Дванадесетгодишните момичета правят няколко снимки при посещение в замъка, а на следващият ден, след като преглеждат снимките, забелязват странна фигура, която „следва” Брук. На снимката ясно се вижда жена с дълга разпусната коса и тъмна рокля, която се извисява зад момичето. След миг Брук се обръща... и в следващият кадър фигурата вече е изчезнала.

„Щях да се побъркам, нищо не съм забелязала – казва Брук за сп. Сън. – Казват, че в стаите ставало студено, когато се появи призрак, но ние нямахме представа. Не сме спали нормално, от както видяхме снимките.”

Четете още: Кейт Хъдсън вижда духове

Коя е Сивата дама?

Според най- разпространената легенда, това е Сибил Пен, която умира от шарка през 1562г. Сибил била гувернантка на принц Едуард, като се грижела и за Елизабет I, докато болестта не я победила. Била погребана в параклиса на замъка. Призракът започва да се появява през 1829г., когато е преместен гробът ѝ. Скоро след преместването, работниците в замъка започнали да чуват често шум, наподобяващ звука от въртящ се чекрък. Проследили шума и това довело до откриването на неизвестна до тогава стая, в която наистина имало стар чекрък.

Друга легенда твърди, че Хемптън се обитава от духа на Катрин Хауърд, петата съпруга на Хенри VІІІ, 30 години по- млада от него. Тя е обезглавена по обвинение в прелюбодейство през 1542г. Служители в замъка и до днес са убедени, че многократно са забелязвали силуета ѝ да броди по коридорите.

Четете още: 8 уникални изоставени кътчета на планетата

За замъка

Хемптън Корт се намира само на 20км. западно от Лондон. Построен е през 1514г. от кардинал Томас Уолси, архиепископ на Йорк, който живее в него до 1529г. Изпаднал в немилост, той е принуден да отстъпи владението си на Хенри VІІІ, който го превръща в свое основно жилище. В следващия половин век имението е любима резиденция на британските монарси.

Замъкът се слави с великолепните си градини, неколкократно реконструирани през вековете и поддържани с особена грижа и днес, и с множеството свидетелства за призраци.

Източник: temadaily.bg