Автор
Woman.bg

Защо времето, което прекарваме сами е толкова ценно

Много хора избягват да прекарват дълго време насаме със себе си, защото вярват в погрешното схващане, че самостоятелните занимания са характерни единствено за самотните хора и че това ще ги направи асоциални.

Всъщност човек има необходимост да бъде сам понякога, за да се зареди с повече енергия и да си отпочине и е много важно да умее да се възползва пълноценно от това време, което в никакъв случай няма как да му навреди или да го направи социопат. За интровертните хора седенето в по-голяма компания за продължително време може да бъде дори изтощително и затова те имат нужда от повече часове да бъдат насаме със себе си. И дори много общителните хора, каквито са екстровертите имат нужда от време на време да презаредят. Неоспорим факт е, че е много важно човек да умее да се социализира и да общува с другите, но и миговете, които прекарваме сами също могат да ни научат на много важни неща, които да ни помогнат в живота. Връзката, която имаме със самите себе си е също толкова, че дори и по-важна от тази, която имаме със света. Ето и 7 неща, които можете да научите от самите себе си:

1.Изненадващи факти за себе си

Толкова е ценно всяко ново нещо, което научаваме за себе си. Ако прекарваме достатъчно време сами със себе си в един момент ни става много по-лесно да се самоанализираме и съответно да си даваме обяснение за постъпките си. Когато сме сами научаваме слабостите и силните си места, даваме си сметка как изглеждаме отстрани и придобиваме много по-точна представа за това какво представляваме. Самоанализирането е много полезно действие, което можем да извършваме, единствено когато си осигурим необходимото спокойствие, тоест когато сме сами и когато няма намеса на чуждо мнение.

2.Започваме да оценяваме повече това, което имаме

Когато останете сами за няколко часа неусетно се вглъбявате в проблемите, които ви заобикалят. Няма как в такъв момент да не си направите равносметка и за хубавите неща, които са ви се случили. Освен това, прекарвайки време далеч от любимите си хора, започваме да ги оценяваме още повече.

Годините, любовниците и чашите вино...

3.Ставате по-съсредоточени

И не се фокусирате само върху себе си, но и върху задачите си и ставате много по-продуктивни, отколкото когато някой е до вас и ви разсейва.

4.Учите се да не бъдете зависими от другите

Независимостта е едно от най-ценните неща, на които можете да се научите, когато сте сами. Натрапчивата мисъл, че постоянно трябва да има други хора около вас идва от погрешното схващане е, че ако останете сами ще се чувствате самотни, но истината е, че по този начин ставате страхливи и зависими от външни фактори. Следователно не можете да оцените себе си достатъчно и не можете да бъдете истински щастливи. Ако се научите да бъдете сами ще усетите колко по-силни и независими сте.

Защо вечно се влюбваме в нарциси?

5.Научавате се да живеете пълноценно

Много хора се чудят какво да свършат, за да не усещат липса във всекидневието си и правят един куп безполезни и излишни дейности. Истината е, че ако отделите известно време да помислите какво трябва да направите и да премислите кое е важно за вас, ще бъдете много по-ефективни и ще се уморявате по-малко.

6.Обзема ви спокойствие и ставате по-разумни

Когато сме заобиколени от други хора животът става някак по-забързан и ни се налага да действаме много по-импулсивно, което не винаги е хубаво. Понякога имаме нужда мозъкът ни да поработи на по-бавни обороти, за да взимаме правилни решения, особено когато те са важни.

7.Осъзнавате, че вие самите сте отговорни за щастието си

За да бъдете щастливи на първо място трябва да се научите да имате очаквания единствено към себе си и да разберете какво ви кара да се усмихнете. Това може да се случи, само ако си отделите достатъчно време за самоанализиране. Щастието не идва от външни фактори, вие сте щастието!

Научете се да губите, за да бъдете истински щастливи