Защо понякога майките смятат, че имат телепатична връзка с децата си? Защо някои хора вярват, че са видели призраци, полтъргайсти и пр.? Защо други са толкова убедени, че съдбата им е предначертана от звездите или пък, че над тях тегне черна магия, дело на някоя зла вещица?

В книгата си "Паранормалното" (ИК "Изток-Запад") британският професор по обществена психология Ричард Уайзман изследва тези необясними явления и като се позовава изцяло на науката, разбулва мистериите около редица подобни въпроси .

Проф. Ричард Уайзман

Защо тогава толкова много хора твърдят, че са преживели нещо свръхестествено?

В "Паранормалното" Уайзман дава логичен отговор на този въпрос. Именно логиката може да ни доведе до корените на паранормалното, става ясно още от подзаглавието на книгата: "Защо виждаме неща, които не съществуват?".

Захващайки се с тези на пръв поглед ненаучни занимания, авторът основателно проучва дейността на човешкия мозък, поведението и убежденията на хората. В предговора на книгата той пише, че "подобни занимания биха си стрували, ако съумея да отместя поглед от съществуването на самите феномени и вместо това се съсредоточа върху дълбините на онази завладяваща психология, която се крие зад човешките вярвания и преживявания".

Авторът ни запознава отблизо с куче, набедено за екстрасенс, и с опитите на някои учени да фотографират душата, показва как една гумена ръка може да ни разкрие истината за астралното летене, как да "напускаме тялото си" и да установим как мозъкът ни решава къде точно се намираме в конкретния момент. Освен това предлага различни тестове и интересни методи, чрез които всеки сам може да се докосне до невероятното.