Автор
Кристина Кирова

Защо умните жени са винаги самотни?

Често хората, открояващи се с повече интелект, срещат повече и по-различни трудности.

Този факт се дължи на техния мироглед, който им позволява да възприемат света по нетрадиционен начин, който невинаги е приемлив за околните. Затова понякога тези хора са самотни и не срещат разбиране от другите. Какво си казва всеки човек, който страда от свръхинтелигентността си?

Кратките и несъдържателни разговори ме изтощават

Нищо не може да ме напрегне повече от кратките разговори, които не могат да ми донесат нищо съществено и които служат за запълване на времето. Причината за това не се крие в надменността ми, а в това, че обикновено съзнанието ми е заето с по-важни за мен и за света въпроси, а разговорите, които не носят полезна информация, са просто загуба на време и енергия.

Не обичам да говоря, обичам да мисля

Това не означава, че не харесвам хората, а че обмислям всички възможни решения на проблемите си и имам нужда от повече време насаме със себе си. Напрягам се, когато трябва да говоря и не съм подготвена да кажа нещо разумно.

Работата понякога ме отегчава

Когато работата изисква една и съща дейност всеки ден и не предизвиква сериозен мисловен процес в мен, усещам отегчение. Невъзможността за развитие ме изтощава.



Често ми казват, че съм странен човек

Защото избягвам разговорите, които няма да ме обогатят и общуването с повече хора ме натоварва. Освен това не се усмихвам и не се смея на шеги, в които не намирам нищо забавно, което понякога създава погрешната представа за твърде голямо самочувствие.

Трудно се влюбвам

Може би защото имам твърде големи очаквания към човека отсреща, на които той често не може да отговори. В същото време проявявам безпощадна взискателност към себе си, обичам да анализирам и ценя независимостта си. Всичко това понякога оставя усещането в другия човек, че чувствата му са несподелени и че сякаш греши с поведението си, а привидно хладното ми отношение го прави неуверен.

Истината е, че винаги можем да намерим оправдание за неразбирателството си с околните, но сме задължени да работим върху израстването си всеки ден.