Защо се смеем до сълзи?

Специалистите все още нямат точно обяснение, но все пак е ясно, че смехът и плачът са сходни психологически реакции. И двете възникват при висока емоционална възбуда, имат продължителен ефект и не се включват и изключват изведнъж. Асоциираме плача с тъгата, но всъщност той е много по-комплексен отговор на човешкото тяло. Сълзите се предизвикват от разнообразни емоции – болка, тъга, а в някои случаи – от много смях. Просто това е начинът, по който хората са еволюирали.

Както се оказва, това е хубаво, защото и смехът, и плачът могат да облекчат стресиращо преживяване, вероятно чрез неутрализиране на ефектите от кортизола и адреналина. Така че, ако някога се случи да се смеете до сълзи, считайте се за щастливци.


Защо ставите пукат?

Най-често срещаната става в човешкото тяло е диартродиалната – ставите на пръстите и рамената са примери за такива – в която две кости се свързват в капсула. В нея има смазка, наречена синовиална течност, която съдържа разтворени газове. Когато разтегнете ставата, всъщност я сгъстявате, както и течността в нея, като по този начин насилвате тези богати на нитроген газове да се освободят от синовиалния разтвор. Освобождаването на “въздух” през ставната капсула е това, което чувате като пукане. Щом газът се освободи, ставата става малко по-гъвкава, позволявайки ви да се разтегнете малко повече в поза от йогата, например.

Но вероятно сте забелязали, че не можете веднага да изпукате отново същата става. Това е така, защото газовете, освободени от пукането, трябва първо да се абсорбират обратно от течността. Този процес отнема 15 до 30 минути. Ако по навик пукате ставите на пръстите си, за да освободите напрежението, опитайте се да се концентрирате върху дишането си за 30 секунди. Пукането на пръстите няма да доведе до артрит, но ще понижи силата на стискане.

Какво кара клепача да трепва?

Това досадно, често срещано състояние е известно в медицината като миокимия на клепача. Не се знае много за нея, но тя най-често възниква в долния, а не в горния клепач, макар клепач, макар че вероятно е причинено от неуспешно активиране на нерв. Умората, стресът, кофеинът повишават вероятността да се появи такова треперене. Други причинители са преумората на очите, лошото хранене, прекомерната употреба на алкохол, алергиите.

За щастие, треперенето на клепача почти винаги е леко и отшумява от само себе си. За да спрете такива пристъпи, намалете употребата на кафе и алкохол и дайте на очите и тялото си достатъчно почивка през нощта.


Какво причинява “игличките”?

Наречени парестезия, “игличките” се причиняват от блокирано кръвоснабдяване към притиснат нерв. Ако стоите твърде дълго в неудобна поза – или дори само с кръстосани крака – може да притиснете достатъчно силно някой нерв, за да попречите на изпращането на сигнали от него до мозъка, което кара краката ви например да “заспят” или да се вцепенят. Това не е същото като притиснат нерв – по-дългосрочно състояние, което възниква, когато част от тялото, разраснала се поради травма, постоянно притиска някой нерв. Парестезията обикновено се чувства в крайниците – ръце, крака, лакти. Почти винаги е достатъчно просто да смените позата, за да позволите на нерва да възобнови връзката си. Но усещанията за бодеж могат да бъдат, макар и по-рядко, симптом за съвсем други и сериозни заболявания като диабет, лупус и множествена склероза. Ако “игличките” не спрат бързо щом смените позата си, посетете лекар.