Фотография на животно предизвиква в човешкия мозък по-силна реакция от такава на човек или растение. При това няма значение дали става дума за опасен хищник или сладък мъник.

Защо животните ни вълнуват толкова силно?

Когато човек гледа снимка на животно, се активират специални нервни клетки в определен участък от мозъка. Фотографии на хора, пейзажи и предмети не извикват такава реакция. Това има връзка с еволюцията, защото животните винаги са били за човека или опасност, или добре дошла плячка, твърди невробиологът Флориан Морман.

В проведено от него изследване станало ясно, че амигдалата – участък в мозъка, свързан с обработката на емоции, реагира специфично на снимки на животни. Това важи еднакво за мъже и жени, здрави и болни хора.

„От гледна точка на еволюцията амигдалата е много стара структура - обяснява Морман. - Съвсем рано в еволюционната история дясното полукълбо се е специализирало в обработка на биологично важни сигнали. Видът на животно - хищник или плячка, е бил такъв сигнал.“

Морман и колегите му изследвали в университета на Калифорния мозъчната активност както на здрави хора, така и на епилептици. При всички амигдалата реагирала на животни по един и същ начин, не обаче и на хора, природа или предмети.

Източник: obekti.bg