За да се справим с навика да ядем сладко, трябва да осъзнаем какви чувства стоят зад него, смята проф. Кони Бенет, автор на книгата "Захарен шок"*.

“Когато неудържимо ни се прияде нещо сладко, мисълта колко са вредни за организма захарта и рафинираните въглехидрати съвсем не помага. В такъв момент се опитайте да си направите нещо като самоанализ”, съветва тя и твърди, че това е най-успешният начин, помогнал на много хора да се откажат от вредния си навик.

Ако нарушавате диетата си под влияние на емоциите (както се случва при повечето хора), полезно е да осъзнаете истинската причина за влечението си към сладкото.

Четете още: Признаци, че нещо не е наред с храненето ви

Помислете: защо се готвите да нарушите диетата си, да нанесете вреда на организма си и да пренебрегнете добрите си намерения само заради парче торта, която не съдържа нито целулоза, нито питателни вещества? Опитайте се да отговорите на въпросите бързо и искрено – не е необходимо да споделяте отговорите с някой друг.

Когато неудържимо ви се прииска да похапнете нещо сладко, усещате ли:

- злоба
- тревога
- безсилие
- срам
- обида
- смущение
- скука
- разкаяние
- поражение
- депресия
- объркване
- разочарование
- завист
- раздразнение
- вина
- безпомощност
- непотребност
- душевна болка
- ревност
- самота
- униние
- сънливост
- умора
- отчаяние...

Ако някъде сред тези отговори се крие истинската мотивация, можете да я използвате за своето благо, съветва проф. Бенет: “Анализирайте отговорите си. Съставете си списък на емоциите, които най-често ви карат да нарушавате диетата. Сложете го на видно място”.

Четете още: Искате да отслабнете? Обърнете внимание на личността си!

“Осъзнаването на емоциите, които предизвикват влечението към сладките лакомства, ще ви направят по-силни и способни да кажете НЕ, дори когато изкушението е твърде голямо. Докажете си, че сте много по-силни, отколкото навика за сладко. И не забравяйте, че животът без рафинирани сладости е по- сладък”, завършва своята книга авторката.



Източник: здраве.бг