Автор
Woman.bg

Защо при диетите бедрата стават толкова широки?

Мастните клетки в горната част на тялото имат 6 пъти повече Оетарецептори (отделящи мазнини), отколкото алфа-2 рецептори (съхраняващи мазнините). Затова мазнините се запазват основно в долната част на тялото и се свалят по-лесно в горната част.

С други думи, ако вие натрупате 7 кг мазнини, 6 от тях са на ханша, външните и вътрешните части на бедрата и само един килограм - на горната част на тялото. И обратно, ако вие свалите 7 кг, долната част на тялото ви ще отслабне само с един килограм, а горната - с 6. Всеки следващ цикъл набиране-сваляне на тегло води до повторение на тази ситуация. Затова колебанията в теглото, предизвикани от повтарящи се диети - т.нар. ефект йо-йо, променя принципа на разпределение на мазнините и оттам и самата форма на тялото.

Тази печална констатация е адресирана към дамите с женствен тип фигура - т.нар. крушовиден тип. Към нея се добавят и хормоналните нарушения на женските циклични процеси, допълнителното поемане на прогестерон - също водят до изчезване на отделящите мазнини бета рецептори на ханша и вътрешната повърхност на бедрата.

Четете още: Изгонете апетита с грейпфрут

Откажете се от навика си да сте постоянно на диета, защото колебанията в теглото могат да имат негативно влияние върху вашето здраве. Освен това постоянната диета може да се отрази отрицателно на вашата психика.