Автор
Ева Лъчезарова

Защо настинката се лекува поне 5 дни

Навън вече не е толкова студено, а вас пак ви боли гърлото? Диагнозата е ясна – имате настинка и температурата съвсем скоро ще почука на вратата ви.
Хремата, умората и главоболието също са сред най-разпространените симптоми на лекия пролетен грип – така характерен за сезона, в който организмът по традиция е с понижен имунитет. Според специалистите когато настинката вече е факт, има две важни правила, които трябва да следваме, за да се преборим с това неприятно състояние ефикасно.


На първо място е почивката. Когато грипът се настани в тялото, то има нужда от много време за покой и сън, за да може адекватно да се справи с болестотворните бацили. За да не се стига до приемане на антибиотик, който в много случаи даже не се препоръчва, лекарите съветват да си останем поне 5 дни вкъщи - болничен, който за служителите на много компании се оказва мираж. Въпреки че масовото мнение е, че за три дни настинката минава, това не е така, обясняват лекарите.


За да се излекува напълно организма от хремата, кашлицата и зачервеното гърло, е нужна почти седмица. Когато не му позволим да се възстанови напълно и отново влезем в активен работен режим, имунитетът ни не просто спада – а буквално се срива. Така тялото се оказва лесна мишена за следващия грип или вирус, който се изпречи на пътя ни. Ето защо активната почивка по време на настинката не просто помага да се излекуваме по-бързо, а и ни предпазва от повторно разболяване само след броени дни.


На второ място е важно още при първите симптоми на неразположението и температурата да вземем бързи мерки. Сред най-ефикасните препарати, които помагат на тялото да се пребори с температурата и грипа са Ибупрофенът и Парацетамолът. Именно те влизат в състава на НУРУЛИН ДУО, който обединява силата на двете познати и доказали своя ефект съставки в едно хапче.

Парацетамолът сам по себе си е аналгетик, който намалява болката и повишената телесна температура. Ибупрофенът пък принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, които също намаляват болката и повишената телесна температура. Комбинацията от парацетамол 500 mg и ибупрофен 200 mg (НУРУЛИН ДУО таблетки) се използва за симптоматично облекчаване на симптомите на грип и простуда при лека до средно силна болка в резултат на мигрена, главоболие, болки в гърба, менструална болка, зъбобол, ревматични и мускулни болки и болка при артрит.