Нека уточня: Нямам предвид възрастни ретромодерни господа. Просто с носталгия си спомням за някои стари филми и музикални видеоклипове, където мъжете бяха наистина привлекателни и едва ли не еманация на мъжествеността и истинската красота на силния пол. Замислих се защо е така и ето до какви изводи стигнах.

В тези филми имиджът на добрия герой беше обикновено на галантен джентълмен – с хубаво тяло, но не с метросексуална мания по релефен корем; с добър изказ и внимателно формулиране на всяка реплика особено спрямо дамите; с излъчване на човек, който се грижи за себе си, чист и спретнат е.

Извинете ме за клишето, но тогава "мъжете бяха истински мъже". Искам да кажа били са, защото са от преди моето време. Те са наистина възпитани и внимателни, но не женчовци, не си скубят веждите, не използват кремове за лице и маски за коса, нямат изрусени кичури и ластични ризки. Те са силни, стилни и истински, това е формулата.



Изобщо не държа на някаква измислена теза, че мъжете трябва да са винаги с костюм и вратовръзка. Онази класическа визия, с която помним Джеймс Бонд от първите филми за агента – това е повече от привлекателно, но съвсем не го изискваме. Нормална прическа, гладкообръснато лице, мъжкарско излъчване, стилно облекло... Помните, Джеймс Дийн дори по бяла тениска и сини дънки изглеждаше стилен и елегантен.

По-моногамни ли са били мъжете едно време? Вероятно не. Но поне поддържаха някак този мит. Донякъде защото имаше как, донякъде от срам да не бъдат хванати в крачка - имали са достойнство, чест и съвест.

И за да не решите, че съм вманиачена по мъжете от миналото и ви говоря в измислени категории, направете си един експеримент: отворете гардероба на приятеля/мъжа си и вижте какво най-често облича. После вижте броя на козметичните препарати на рафта в банята. За финал (само ако смеете) надникнете в телефона и скайпа, фейсбука, мейла му. И си направете изводите от всички тези неща.




Автор: Благовеста Дамянова