Модата е сложен водовъртеж от тенденции, епохи, идеи и спомени. Често сякаш забравени теми изведнъж се завръщат на подиумите и покоряват червените пътеки. Замисляли ли сте се защо става така?

Когато уточняваме тенденциите на всеки нов сезон, лесно ги подреждаме и степенуваме, слагайки им етикет с едно или друго десетилетие. Ако видим на дефилетата широки три-четвърти поли и къси вталени жакети, казваме, че се е завърнала модата от 50-те. Ако пък на подиума се показват палта с подплънки на раменете и къси блузи, спомняме си за 80-те. Но не всички десетилетия са толкова лесно различими. Не че едни са по-изразителни от други, просто някои нововъведения така и не са излезли от мода и сега ни е трудно да определим към коя епоха спадат.

Точно такъв е случаят със 70-те. Седемдесетарски мотиви се проследяват във всеки един сезон през последните пет години. Още по-интересно е, че 70-те са лайтмотива на тазгодишния сезон пролет-лято. Основната заслуга на тази модна епоха е, че е дала на потребителя възможността да избира. Именно през 70-те модата спира веднъж завинаги да се ориентира само към едно течение. Това превръща дрехите в инструмент за самоизява - и те си остават такъв инструмент и до днес.



По-възрастното поколение ще потвърди, че навремето човек е можел да изглежда "прилично" само с рокля или костюм с определен фасон. Всяко облекло извън канона се възприемало като признак на изостаналост или лош вкус. Изведнъж обаче силуетът и формата престанали да бъдат определящи - станало възможно да се носят всякакви дрехи, къси, средни и дълги поли, тесни рокли и разширяващи се надолу дънки. Истинска модна революция.

Въпреки това новаторството от 70-те не се ограничило само в сферата на силуетите - през това десетилетие рамо до рамо съществували и няколко различни стила. Актуални можели да бъдат едновременно армейски и селски стил, етно-елементи и аристократична естетика. Същото виждаме и в съвременното модно пространство - няколко тенденции се развиват паралелно (понякога в продължение на няколко сезона), давайки възможност на всеки от нас да си избере нещо по вкуса. Може да е широк панталон с ръб, филцова шапка, шарено пончо и обувки на платфьорма.



Впрочем не е нужно да избирате един стил - те се съчетават с лекота. Популярното в момента понятие mix&match ("смесвай и съчетавай") също се заражда през 70-те. Модата за подобни експерименти е въведена от ранните хипита, те градили стила си върху съчетанието от романтичен историзъм и етно-елементи. Потърсете снимки - ранните хипари далеч не са се обличали толкова простичко и ярко, както късните.

Още един интересен факт - понятието "основен гардероб" също е възникнало през 70-те. Днешно време повечето "основни" дрехи носят духа на онзи период. Например костюмът с панталон, който е незаменим в офиса или на официални тържества. Днес, както и преди 40 години, костюмът се допълва с поло или риза с пищна яка на работа или с копринена риза с v-образно деколте на неофициални мероприятия. А роклите на цветя, екзотичните шарки "бута" и белите прави рокли през този сезон се срещат навсякъде - аристократични при Valentino, бохемски при Anna Sui, нежни при Alberta Ferretti и етно-лъскави при Etro.