Автор
Woman.bg

Защо мавританците плюят в лицето на децата си, а кенийците не гледат бебетата си в очите?

Всеки един родител по света се отличава със свой собствен начин на отглеждане и възпитание на децата, но и всеки си прилича в желанието да осигури най-доброто за своята плът и кръв.

Затова и когато видите днешната ни селекция от изненадващи традиции, практикувани от различните култури при отглеждането на дете, не забравяйте, че колкото и шокиращи да ви изглеждат, всички те се изпълняват, защото родителите вярват, че са в името на доброто на техния наследник.

Мавританците плюят в лицето на наследниците си

Хората от племето Уолоф, населяващо Мавритания смятат, че слюнката има силата да задържа думите. Затова, за да прикрепят пожеланията си към децата си, майките плюят лицата им, а бащите ушите им, вярвайки, че по този начин малчуганите ще се радват на благословен живот.



В скандинавските държави бебета спят на открито при температури под нулата


Родителите в скандинавските държави често може да бъдат забелязани да държат бебчетата си навън в количките им, пред ресторантите и кафетата, дори и при минусови температури. Това е така, защото сред скандинавците битува мнението, че смразяващият въздух калява детето и спомага то да боледува по-рядко.



Кенийските майки не поглеждат бебето си в очите

Въпреки че жените от кенийското племе Киси са много отдадени на децата си, те извръщат поглед от бебетата си при най-малката проява на вълнение от тяхна страна. Причината е, че те се опасяват зрителният контакт в такъв момент да не окуражи децата да търсят постоянното внимание да родителите.



Виетнамчетата пишкат по команда

Всеки път, когато виетнамските деца покажат признаци да им се ходи до тоалетна, майките им издават някакъв открояващ се звук. До деветмесечна възраст малките се научават да свързват този звук с уринирането и всеки път, щом го чуят, им се дохожда до тоалетната. Така те бързо се научават да пишкат сами.

Четете още: Как казват „Здравей“ по света?



Маите къпят децата си в ледени води

Маите обикновено потопят децата си в ледена вода точно преди заспиване. Тя правят това, за да ги предпазят от топлината и защото вярват, че така ще им осигурят добро здраве.



Финландските бебета спят в кашон

При раждането на дете родителите във Финландия получават колет с вещи от първа необходимост за бебето. Той съдържа и тънък матрак, така че кашонът да послужи като първо легло за бебето.



Децата в Дания окачват бибероните си на дърво

В Дания, когато малките деца навършат три години, родителите им окачват бибероните си на специално дърво, за да отбележат порастването на наследниците си.



Арменците и българите избират професията си още в ранна детска възраст


В Армения има ритуал, силно напомнящ нашия Прощъпулник. Той се извършва, не когато бебето проходи, както е при нас, а когато се появят първите му зъби.

Тогава майките нареждат различни предмети и първият, който хване детето, ще покаже каква ще бъде бъдещата му кариера. Книгата обикновено символизира учен, парите символизират банкер, а ножът предсказва, че малчуганът ще стане лекар.

Четете още: Из най-злокобните места в света