Автор
Woman.bg

Защо хората с червени коси са по-чувствителни?

Хората с червени коси може да са емоционални и луди глави, но те също така стават хладни по-бързо. Те също така получават по-лесно синини. И усещат по-силно болката.

Всичко това става ясно от поредица от изследвания, направени през последните години на червенокоси жени. Червенокосите хора произвежда голямо количество жълто-червен пигмент наречен феомеланин (хората с кестенява коса произвеждат повече еумеланин, тъмно кафяв пигмент). Феомеланинът, произвеждан от червенокосите хора е резултат от мутации или вариации на гена MC1R.3. Червенокосите имат по две копия от тези вариации, един от всеки родител.



Четете още: Лилава коса за лятото! (видео)

Какво общо има „червенокосият ген“ с чувствителността? Същият ген участва във възприемането на болката. Едвин Лием, анестезиолог в Университета в Луисвил смята, че когато и двете копия на гена MC1R.3 са вариации, както е при червенокосите хора, рецепторите на нервната система модулират болката по-силно. Според Лием е възможно и вариациите на гена MC1R при червенокоси да оказват влияние на хормоните, които стимулират рецепторите за болка в мозъка.

В проучване Лием и неговите колеги сравнили толерантността към болка на 60 червенокоси доброволци и 60 доброволци с кестенява коса. Червенокосите казали, че чувстват смразяваща болка при 6 градуса C за разлика от хората с кестенява коса, които не почувствали болка докато не се доближила температурата на замръзване.

В друг експеримент, отново ръководен от Лием, жени с различни цветове на косата били подложени на електро шок. Оказало се, че червенокосите жени имат нужда от 20% повече упойка, за да се облекчи болката (което потвърждава общоприетото мнение сред анестезиолозите, че червенокосите са трудни за упояване). Въпреки че червенокосите жени имат нормални кръвни показатели и съсирват кръвта също както другите хора, на тях им се появяват синки много по-лесно. Друго изследване показва, че червенокосите жени са склонни да се страхуват и да избягват зъболекар два пъти повече от жените с друг цвят на косата.

Тези изследвания са правени само върху жени и не се знае дали при мъже резултатите биха били същите. (Но има доказателства, че усещането за болка е различно при полове)

Четете още: Ефектна плитка за лятото

Според общоприетото схващане червенокосите жени са емоционални, темпераментни и лесно се палят. Възможно ли е генетичната чувствителност към болка да повлияе на темперамента? Интересно е да се разсъждава по темата. При някои физическата болка може да се превърне в емоционална болка. Чувствителността може да се превърне в нестабилност. Възможно ли е огненият темперамент да е механизъм за избягване на и справяне с болката? Защо не, в крайна сметка доброто нападение може да е най-добрата защита.

Източник: za-kosa.com