Когато се излюпват, фламингата са всъщност сиви. Какво ги кара когато пораснат да добият този ярък коралов цвят?

Както знаем, дългокраката птица живее основно край езера, блата и мочурища и се храни с водорасли, ларви и малки ракообразни като скариди и мекотели.

Червените и синьо-зелени водорасли са богати на бетакартотин, органичен химикал, който съдържа червено-оранжев пигмент. (Бетакаротин поемаме и ние чрез доматите, спанака, тиквите, картофите и, разбира се, морковите).

Мекотелите и ракообразните, които фламингото похапва, също съдържат подобни пигментни каротиноиди. Храносмилателната система на птиците извлича пигмента от тези храни и го разтваря в мазнини. Фламингото ги използва и при изграждането на новите си пера и когато те изникват, очаквано цветът им е розов.

Четете още: Красотите на Бразилия

Цветът на фламингото може да варира от светло розово до пурпурно в зависимост от количеството бета каротин, налично в менюто на птицата.

Каротиноидните нива във водораслите и ракообразните са различни в различните части на света. Ето защо карибското фламинго обикновено е ярко червено или оранжево, докато роднините му от по-сухите брегове на езерото Накуру в Кения са по-бледо розови.

Четете още: Невероятната история на малката Типи

А ако случайно птицата спре да се храни със съдържащите каротиноиди храни, то перата й ще започнат да израстват в много по-бледи краски до почти бял цвят.

Затова когато следващия път видите фламинго си припомнете старата поговорка: Ти си това, с което се храниш!