Изрази като "8 чаши на ден" или "2 литра вода на ден" днес са се превърнали в нещо като мантра за здравето, към което всички се стремим. И все пак, едно проучване показва, че зашеметяващите 89% от населението на планетата не консумират достатъчно питейна вода, за да поддържат здравословни нива на хидратация. В действителност 13% от жените и 20% от мъжете признават, че количеството вода, което консумират на ден, отговаря на оптималните изисквания, установени от експертите.

От какво количество вода на ден в действителност се нуждаем?

В интерес на истината, няма точно установено количество. То е съобразено с множество фактори, които имат пряко влияние върху индивидуалната нуждата за всеки отделен организъм - възраст, пол, телесна маса, нивото физическа активност, клима и др.

Вместо да се фокусираме върху количествата, най-добрият начин да следим за състоянието на хидратация в организма ни, е да проверяваме цвета на нашата урина, която винаги трябва да е в бледо сламен цвят. Тя лесно може да се поддържа, стига да приемаме редовно питейна вода.

Повечето от нас смятат, че лятото е сезонът, в който се нуждаем от повече вода, поради факта, че именно тогава повече се потим. Истината обаче е, че дехидратация та на организма
през зимния сезон може да се окаже много по-коварна, тъй като е по-малко забележима при условията на ниските температури. Т.напр. През зимата можем много лесно да се дехидратираме, когато навън е много студено и сме се навлекли с няколко пласта дебели дрехи. Те от своя страна предизвикват изпотяване, а ниските температури – измамното усещане, че не сме жадни. Друг фактор, водещ до дехидратация на тялото е сухият вятър и по-учестеното дишане, докато се движим навън.

Защо е толкова важно да поддържаме оптимално ниво на хидратация

Някои от най-очевидните и добре познати признаци за дехидратация включват: жажда, сухота в устата, леко главоболие и тъмно оцветяване на урината. И това не е всичко. Недостатъчното количество питейна вода може да доведе още до следните симптоми:

- Ниски енергийни нива

- Понижено настроение

- Намалена издръжливост и мускулна умора

- Задържане на вода. Може да ви звучи парадоксално, но истината е, че пиенето на повече вода може да елиминира задържането на течности.

- Запек. Когато не приемаме достатъчно течности, тялото компенсира липсата им, като започва да изтегля водата от запасите в организма. Това води до констипация и дехидратация на организма.

Как да се предпазим от дехидратация и да се грижим за оптималния дневен прием от течности

- Винаги носете по 1 еднолитрова бутилка вода със себе си, където и да се намирате. Ако тя е пред погледа ви непрекъснато, това ви прави склонни да посягате към нея по-често.

- Зимата е идеално време за консумация на повече обилни супи и яхнии. Чудесен начин да увеличите приема на течности.

- Настройте телефона си на специално създадена за целта опция, която да ви сигнализира, че е време за вода през определени интервали от време.

- Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци, богати на вода 0 маруля, краставица, целина, репички, домати, чушки, спанак и диня - всички те са съставени от най-малко 90% вода.

- Кафето и чаят имат диуретични свойства, така че след консумацията им винаги пийте по чаша вода.

- Никога не игнорирайте чувството си за жажда. Ако сте жадни, това е сигнал, че най-вероятно сте леко дехидратирани.