Тиквата е вкусното и здравословно богатство на есента. Освен, че тя е символ на Хелоуин е и много богата на витамини и минерали, поради което няма да сгрешите, ако я включите в менюто си.

Тя е богата на витамин С и засилва имунната система. Освен това съдържа и завидно количество калций, поради което е изключително полезна и за костите.

Тиквата има високо съдържание и на бета-каротин, на което се дължи и оранжевият ѝ цвят. Бета-каротинът е антиоксидант, който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото, като той не само подобрява работата на имунната система, но и защитава организма от свободните радикали, чрез което намалява астматичните пристъпи и риска от сърдечни заболявания и инсулт. А високото количество на на витамин А, С и Е, както и цинк, подобряват състоянието на кожата.

Тиквата е богата и на L-триптофан, който създава чувството на щастие и бори депресивните състояния. Освен това е богата и на диетични фибри, за справка една чаша от нея съдържа около 3 грама. Тиквата също така има диуеритичен ефект, качествен източник на вегетариански протеин е и съдържа необходими за организма количества селен.

Трябва да отбележим, че е полезна не само месестата част на тази наситено оранжева храна, но и семките ѝ. Те подобряват работата на отделителната система

Обикновено ние я консумираме за десерт или самостоятелно. В България, най- популярните начини за приготвяне на тиква са тиквеник и печена тиква с мед и орехи. В Америка, обаче консумират тиквата на каша и с овесени ядки, съобщават от foodpanda.

Ето и няколко предложения за ястия с тиква, които да ви помогнат да включите тази полезна и вкусна храна в менюто си.

1. Мъфини от тиква- Все по- често заемат заслужено място в здравословната кухня. Приготвят се лесно, вкусни са и удобни за носене в офиса или на училище.

2. Френски тост с тиква- Френският тост с тиква е много полезен за закуска и набавя всичко необходимо на организма, за да се чувстваме бодри и тонизирани през деня. Приготвя се с филии пълнозърнест хляб, намазан с масло, парченца тиква и орехи.

3. Овесени ядки с тиква- Това е най- лесната и бърза закуска. Приготвяте тиквата на каша, с малко прясно мляко и овесени ядки.

4. Крем карамел с тиква- Ако искате да впечатлите вашето семейство и гости, направете крем- карамел с парченца тиква.