Автор
Woman.bg

Защо бебетата в Япония, Германия и Дания плачат най-малко?

Британски учени направиха любопитно откритие! Установиха къде бебетата плачат повече и къде – по-малко.

Проучването установило колко бебета по света плачат през първите три месеца след раждането си. За целта експертите създали първата универсална таблица за допустими нива на плач през този период. Изследването, публикувано в сп. "Джърнъл ъв педиатрикс", било проведено с над 8700 бебета в страни, сред които Германия, Дания, Япония, Канада, Италия, Холандия и Великобритания.

Таблицата на плача ще се окаже от изключителна полза за лекари и родители, тъй като ще им даде по-ясна и нагледна представа за това дали бебетата им плачат в границите на нормалното през първите три месеца, или има нещо, на което действително трябва да се обърне внимание.

И така, ето къде бебетата плачат повече и съответно – по-малко...

Великобритания, Канада, Италия и Холандия са страните, в които новите малки човечета дерат гърла най-много от връстниците си, пръснати из други краища на планетата.

За сметка на това пък, Германия и Япония са страните, които могат да се похвалят с най-спокойните и хрисими бебета в целия свят. Там пръкналите се новородени плачат най-малко.

"Бебетата се различават много по това колко време плачат през първите седмици от живота си", споделя ръководителят на изследването Дитър Уолкър от университета в Уоруик.

"Може да научим много от наблюдаването на култури, където плачът е по-малко. Например можем да разберем дали това се дължи на родителите или на други фактори, свързани с преживявания от периода на бременността или генетиката", допълни той.

Сред главните причини за плача на бебетата безспорно са така досадните и познати на всеки родител колики. Според проучванията плачът, предизвикан от тях, продължава над три часа на ден за поне три дни в седмицата във Великобритания, Канада и Италия. Най-ниски нива на плач от колики са установени в Дания и Германия.

Известно е, че през първите две седмици средно бебетата плачат по около два часа на ден. През следващите няколко седмици плачът се увеличава, докато достигне пик от около два часа и 15 минути ежедневно в шестата седмица. След това времето намалява на един час и 10 минути, докато пеленачетата навършат 12 седмици.

И както при всяко правило, и тук не може да мине без изключения от общите наблюдения. Някои от бебетата например плачат само по 30 минути дневно, а при други болезнените стенания могат да продължат цели пет часа.

Защо все пак бебетата в горепосочените страни плачат по-малко?

Учените са категорични, че причина за това са не само генетичните особености на хората в тези страни. До голяма степен за благоразположението на цялостносто състояние на мъничетата важна роля играе и психологическото състояние на родителите. Когато майката е по-спокойна, говори по-тихо на рожбата си и намира правилния път към сърцето на своето мъниче, това няма как да не рефлектира положително върху неговото цялостно физическо и емоционално състояние.