Автор
Ева Лъчезарова

Запознайте се със Стан - българския автор, по който тийнейджърите полудяха

Станислав Койчев, по-известен като Стан, предизвика истински фурор с дебютния си роман "Невидим". Стан е изключително популярен влогър сред българските тийнейджъри, а каналът му в YouTube inStanT е истински хит, като повечето видеа в него имат над 100,000 прегледа. Темите, които младежът засяга, обхващат всичко, което вълнува младите хора в България и за което нямат с кого да говорят.

Стан влезе в новинарските емисии на всички телевизии с небивалия интерес, който предизвика представянето на романа му в София, по време на което се сформира огромна опашка от развълнувани фенове, тръпнещи да видят Стан на живо и да вземат автограф от него.



Стан, е на 24 години. Завършва Националната търговска гимназия в Пловдив, откъдето е родом, със специалност Икономика и мениджмънт, след което продължава висшето си образование по мениджмънт в City Univerisity of Seattle и завършва като един от студентите с най-високи резултати.

Споделя, че от малък винаги е искал да въздейства на хората с това, което прави и приема всяка трудност в живота си като предизвикателство, което му се дава с причина. Така се ражда и идеята да прави забавни видеа в интернет. Първото му видео е качено на 17 март 2013 г., а Стан преминава границата от 100 000 абонати в YouTube през ноември 2016 г. В момента влогърът може да се похвали с над 140 000 последователи и над милион гледания на видеата му месечно.



Побързахме да се свържем със Стан, за да ви го представим по-отблизо. Ето какво сподели той специално пред Woman.bg:

Кои са най-честите проблеми, за които ти пишат твоите почитатели?

Проблемите са от различно естество. Много често ми пишат просто, за да ме поздравят за видеата, които правя, и да ми благодарят, че ги развеселявам. Имал съм доста съобщения от тийнейджъри, в които ми разказват колко им е трудно да се приспособят в училище, когато са малко по-различни от останалите деца. Наблюдавам, че нетолерантността при подрастващите все още е доста голям проблем. Те често отритват връстниците си, които имат малко по-различни интереси, наднормено тегло или нещо ги отличава от останалите. Тези, които ми пишат, обикновено търсят съвет как да се справят с това.

Смяташ ли, че липсва комуникация между тийнейджърите и техните родители?

Понякога комуникацията не липсва, но не е адекватна. Родителите се интересуват от своите деца, но имат грешния подход. За да се почувства комфортно един тийнейджър да споделя със своите родители, той трябва да ги чувства близки до себе си и да усеща тяхното разбиране. В противен случай комуникацията винаги ще куца и няма да е онова, от което и двете страни имат нужда.



Защо според теб и родителите трябва да прочетат "Невидим"?

Защото е нужно да осъзнаят, че е важно да даряват децата си с любов, за да ги направят силни хора. Родителите могат да прочетат “Невидим”, за да проумеят колко е важно да се занимават с нещо, което им доставя удоволствие. Трудно е едно дете да бъде научено да проявява страст към нещо, ако не го вижда в родителите си като поведение. Ако се прибираш скапан от работа и неудовлетворен от това, което правиш, едва ли детето ти лесно ще открие какво е това страст. Това, че си родител не бива да те спира да продължаваш да преследваш мечтите си. Когато си вдъхновен и доволен от живота и онова, което правиш, то тази искра непременно се предава и на децата, за които ти си героят вкъщи.

Разкажи ни малко повече за книгата, защо я озаглави така?

Книгата проследява приключенията на едно шестнайсетгодишно момче на име Стефан, което е изправено пред редица предизвикателства. Любов, която не винаги е споделена, приятелство, което бива подлагано на тест, и коварни съученици, с които не бива да се примиряваме. Основният спътник на главния герой е неговата най-добра приятелка Нора, с която споделят както безброй забавни и комични моменти, така и разочарования, изправящи ги пред собствените им страхове. Озаглавих книгата си “Невидим”, защото искам да припомня, че всеки човек може да излезе от тази сянка и да покаже на света кой е, стига да го поиска и да събере смелост за това, както прави и главният герой.

Сподели с нас любимия си цитат от нея:

“Нищо от това, което познаваш днес, няма да е твоята действителност утре.”

Това е нещо, на което се уповавам много често.

Очакваше ли такъв интерес към книгата?

Очаквах интерес, защото все пак това, което правя в интернет, е гледано от много хора, но не очаквах той да е толкова голям и да предизвика такива опашки и небивала еуфория у хората. До сега не съм имал близка среща с последователите си и не знаех, че ги вълнувам чак толкова много, че да стоят с часове пред книжарница, за да ме видят и да си купят книгата ми. Това обаче ме прави страшно щастлив, както и техните отзиви за романа.


Мислиш ли, че днешните тийнеджъри четат книги и ако да - какви?

Да, определено четат. Разбира се, литературата е изкуство и за да предизвика интерес една творба, то тя трябва да е интригуваща и адекватна на читателя. Младите четат онова, което може да ги докосне и да почувстват близко до себе си. Четат произведения, които ги вълнуват. Не можем да насилим интереса към нещо, с което едно ново поколение не може да се асоциира, не е редно. Съществуват толкова много съвременни автори, които създават неповторими произведения и успяват да провокират въображението на тийнейджърите.

Какво ти предстои от тук нататък?

Предстои ми обиколка в още няколко града, в които ще се срещна със своите последователи за представянето на книгата ми. Предстои ми лято и различни видео проекти, над които да работя. Това донякъде ми е ясно, а другото оставям на съдбата да ме изненада.