Ако не сте сигурни как да започнете да се храните здравословно, нека ви предложим няколко начина, които ще повлияят положително на здравето и външния ви вид.

5 е вашето магическо число


Възрастните хора трябва да приемат по 5 порции на ден пресни плодове и зеленчуци, но много от нас не го спазват. Това е един от най-лесните начини да се храните по-добре. Плодовете и зеленчуците ви снабдяват с много енергия и витамини, от които всеки организъм се нуждае.

2 % масленост

Пълномасленото мляко е с високо съдържание на холестерол и води до напълняване. Започнете да консумирате мляко с максимум 2% масленост. Ако искате бързо да се оттървете от излишните калории, нивата на холестерола ви да се понижат, но и да не се откажете напълно от млякото, започнете да консумирате мляко с 0.1% масленост.

Яжте бавно

Прекалено бързото хранене не само не позволява да се насладите на храната, но и предизвиква подуване и газове в корема.

Научни изследвания са установили, че при бавното хранене се консумират по-малко калории, което води до загуба на тегло.

Четете още: Пирамида на храненето

На човешкия мозък са необходими около 20 минути, за да регистрира чувството за ситост, така че ако се нахраним за по-малък интервал от време, рискуваме да преядем.

Домашно приготвена храна

Ако сами приготвяте храната си ще можете да контролирате размера на порциите, съставките, лесно да пресмятате калориите, а дори и да спестите пари.

Кажете „НЕ“ на висококалорийните напитки

Обичате ли гурме кафе специалитетите? Можете да си позволите от време на време да се поглезите с чаша лате, фрапучино или друг висококалориен коктейл, но ако правите това няколко пъти седмично, мазнините и калориите бързо ще се появят по тялото ви.

Повече вода

Водата ви помага да сте хидратирани при всякакви климатични условия. Носете си винаги малка бутилка вода и отпивайте от нея всеки път, когато се сетите. Кажете „здравей” на здравословната хидратация!

Четете още: Усилено спортуване: да или не?