След боядисване на косата е много важно да се грижите правилно за нея. Ако проявите старание, най-малкото ще се радвате по-дълго време на интензивен цвят.

- Използвайте само продукти за боядисана коса, те защитават цвета и се грижат за косъма.

- Ако искате новият ви цвят да издържи по-дълго, от време на време, изплаквайте косата със сок от лимон.

Прекалено блед тен: Подходящ избор за косата са цветове от светлата гама, да се избягват контрастни цветове.

Розово лице: На този тен му отиват всички цветове като единствено трябва да се внимава, в случай, че лицето е с по-червени бузи да се избягват медно-червената гама, защото лицето ще изглежда червендалесто.

- Слагайте балсам без отмиване, той идеално защитава косата и тя добре се хидратира.

- Не употребявайте прекалено често стилизиращи продукти. Така ще избегнете честото миене на косата. А нали знаете, че банята отмива боята.

- Избягвайте фиксатори със спиртно съдържание. Спиртът разгражда цвета.

- Слънцето е враг на боята. Третирайте косата като изтощена, ако сте я подлагали дълго на слънчевите лъчи.

Ето и една рецепта за укрепване: нагрейте на водна боня 2 с. л. масло от кокосов орех. Добавете 3 капки етерично масло от портокал и 1 капка масло от палисандрово дърво. Разбъркайте добре. Пресипете в бурканче, затворете го плътно и оставете сместа да се втърди. Гребвайте, колкото ви е нужно, и втривайте в косата си от корените към върховете. Разрешете с гребен и оставете да действа поне 5 мин. След това измийте с шампоан.

- За повече блясък смесете 1 част оцет и 3 части слънчогледово масло. Оставете да действа 5 мин, после измийте с шампоан и изплакнете обилно.

- След боядисване не бива да бързате да миете косата си. Поне 2 дена не го правете, тъй като кутикулите на косъма все още не са затворени и цветът се губи.

Мургаво лице: Изборът на цвят се предопределя от нюанса на кожата- при топъл оттеннък по-добре би стояла коса с топъл, мек цвят. Но не и руса.

Жълтеникав тен: В този случай топлите нюанси не са подходящи. По-добре е да се заложи на контраста.