Ново проучване на хранителните навици на нашенците показва, че повечето хора консумират допълнително храна и напитки извън основните си хранения за деня. Това сочат данни на агенцията за маркетингови проучвания Pragmatica.

Проучването е част от глобално изследване на нагласите в още пет страни от Европа, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Направеното изследване разкрива основните нагласи на интервюираните по отношение на това колко пъти на ден се хранят и какви продукти предпочитат.

Основният акцент е сложен върху похапването, или „снакинг", както то се нарича в западните страни, което обхваща всичко, което човек приема извън основните хранения, включително кафето и другите напитки.

Две трети (72,3%) от участващите в изследването отговарят, че го правят над 1-2 пъти седмично, като 20% са тези, които похапват всеки ден.

Основният извод, който е валиден както за България, така и за страните от Западна Европа е, че се открояват шест пикови момента от денонощието, в които хората похапват. Освен основните хранения, анкетираните са отговорили, че консумират храна между закуска и обяд, между обяд и вечеря.

Интересен е фактът, че над 10% похапват и след вечеря. Тъй като най-честата посочена причина за допълнително хранене е нуждата от повече енергия за тялото, едно от обясненията за похапването е напрегнатото и забързано ежедневие на хората. Така например осем от десет българи споделят, че похапват, защото искат да доставят допълнително енергия за тялото си.

Интересна тенденция, която за България е валидна за около половината българи, е заместването на сутрешната закуска с кафе. Тези, които пропускат вечерята, обаче, са само 5%. За сравнение по-голяма част от участниците в анкетата от страните в Западна Европа споделят, че комбинират закуска и кафе, като балансиран начин за здравословно хранене.