Автор
Woman.bg

Захарта е наркотик, казва известен български диетолог

Захарта действително е като наркотик. И в България много обичаме да завършваме яденето с нещо сладичко – защото то предизвиква отделянето на ендорфин, хормона на щастието, посочи диетологът професор Донка Байкова.

Според редица изследвания захарта се намира в 80% от храните и напитките, които консумираме. Например в една лъжица кетчуп има четири грама захар. А едно кенче газирана напитка има и до десет пъти повече захар. В САЩ се изяждат средно по 22 чаени лъжички захар, сочи изследване. А захарта е като кокаин за мозъка ни. Единствено във водата няма захар, пише actualno.com

По думите на Байкова в редица държави има програми, за да не консумират децата захар. Тя даде за пример Австралия и крайно затегнатите мерки за реклама на ... шоколад!

Диетологът заяви, че е правен национален мониторинг за консумацията на захар. Оказва се, че младите жени в България, в детеродна възраст, консумират 55 грама захар на ден при препоръчителна доза 20 грама. Понеже сме балканска държава, много от известните газирани напитки, които консумираме, се правят с два пъти повече захар, отколкото в съседни държави, каза Байкова пред Нова телевизия. Слава Богу, че сега захарта е по-скъпа, добави тя.

Ако се приемат повече от 20 грама захар на ден, възниква опасност за кариес. На второ място идва стомашно-чревния тракт – създава се дисбаланс при чревните бактерии, може да се образуват повече газове, защото измират полезните чревни бактерии. На трето място е панкреасът, където се активира създаването на инсулин и като го изчерпим, може да се появи диабет, посочи Байкова.

Като възможност да не се лишаваме от сладкото, проф. Байкова посочи меда, както и натуралните сокове.

Четете още: По-малко месо, по-малко сърдечни болести