Автор
Woman.bg

Заха Хадид - жената, която проектира бъдещето, завзема Япония

Прочутата архитектка Заха Хадид ще открие първата си самостоятелна голяма изложба в Япония. Тя ще отвори врати на 18 октомври до 23 декември в галерията на Токийската опера.



Първата част от експозицията включва голям брой картини и скици, нарисувани от Хадид в периода, когато са я наричали „кралица на непостроеното", включително плановете на печално известния развлекателен клуб The Peak в Хонконг, чието изграждане беше прекратено, след като инвеститорът банкрутира.

Четете още: Джоди Фостър продаде имение за 5 млн долара

Във втората част ще бъдат показани модели, които разкриват скрития потенциал на градските пространства, както и три ранни проекта в Япония, включително схемата за вътрешния дизайн за ресторанта Moon Soon в Сапоро, пише Площад Славейков.

След първия й реализиран проект през 1993 г. - пожарната в германския кампус Витра, Заха Хадид започва да трупа международно признание заради авангардния си дизайн, който оползотворява максимално най-новите строителни технологии и 3D компютърен анализ. Такива са проектите на Лондонския аква център, центърът Гейдар Алиев в Баку, Азербайджан, рампата за ски скокове „Беригсел" в Инсбрук, Австрия.



Сякаш в унисон с честите критики, че архитектурата й представлява космически инвенции почти без отношение към местната среда, третата част от експозицията се концентрира върху лекотата, с която Хадид прекрачва границите на дизайна и различните мащаби. Там са изложени ексцентрични светлинни модели, както и нейната искряща Маса от течен лед.



Накрая, четвъртата и последна секция, е приютила дизайна на новия Национален стадион за Олимпиадата в Япония през 2020 г. Когато през октомври 2013 г. беше съобщено, че е избран проектът на Заха Хадид, елитни архитекти от Страната на изгряващото слънце, предвождани от Фумихико Маки, се вдигнаха на протест. Те изразиха несъгласието си като организираха симпозиум, в който наблегнаха на несъвместимостта на сградата в контекста на заобикалящия я токийски квартал Джингу Гайен, обявен за защитена територия.

Четете още: Акцент у дома: Червени столове

Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!