До 13 ч. спешна дарителска кампания събра от есемеси над 112 хил. лв. за пострадалите във Варна. Платформата дори се претовари от съобщения.

Можете да се включите и вие, като изпратите есемес с текст DMS VARNA на номер 17777 за всички мобилни оператори. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (на тези съобщения вече не се начислява ДДС). Заради претоварването съобщението за потвърждение може да се забави.

Отворена е и специална банкова сметка:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. „Св. Неделя“ №7
Име: ФПББ
Основание: Наводнение 2014


В сметката може да се получават дарения и от чужбина, като те няма да бъдат таксувани с входящи такси.

Кампанията „Заедно в бедствието“ е организирана от Нова ТВ, БНТ, Българския дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева дари 20 хил. лв. лични средства за пострадалите.

От цялата страна се организират и доброволци.

Във „Фейсбук“ бе създадена група Да помогнем на Аспарухово, в която вече са се включили над 8200 души. Те призовават всички, които искат, да помогнат с каквото могат на бедстващите варненци. Търсят се хора с високопроходими автомобили и лопати.

Част от организаторите на групата се срещнаха с кризисния щаб в кабинета на областния управител на Варна Иван Великов. След срещата те съобщиха, че ще е нужна жива сила за почистване на местата, до които не може да се стигне с техника, както и помпи за отводняване на мазета.

Препоръчва се обаче никой да не отива без координация с институциите и без инструктаж.

Помощи (дрехи и храни) за пострадалите се събират на ул. „Иван Вазов“ 26 във Варна.

Хора, желаещи да помогнат, са тръгнали и от София.

Един от тях, Иван Пондоков, разказа пред БНР, че не личат особено активни действия от страна на институциите за почистване и подпомагане.

Гледката е потресаваща. Улиците са целите в отломки, в части от коли, има автомобили, вкарани в магазини, в къщи, ужасяващо е. Има наченки на някакъв нормален живот, но движението все още е затруднено. Двамата души, с които говорих, все още са неадекватни! Още не могат да осъзнаят какво се е случило. Хората имат нужда основно от физическа помощ, от допълнителна ръка. Ще останем колкото се може повече време, докато ни стигнат силите, каза Пондоков.


Социалния министър Хасан Адемов каза, че е разпоредил екипи на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта да окажат съдействие на структурите, ангажирани с ликвидиране на последствията от бедствието в „Аспарухово“, в Добрич, Килифарево, Дебелец и селата от Софийска област. Във Варна е започнало включването на безработни лица в аварийно-спасителните дейности, като на място са ангажирани вече 30 души, а при необходимост ще бъдат включени и още, съобщи DarikNews.bg.

Във всички засегнати селища е създадена организация за спешно извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ от 325 лева.

В разчистването на отломките ще се включат и 40 души, които излежават леки присъди в Разделна и в общежитието към затвора във Варна.

Община Пловдив е готова да отпусне 100 хил. лв. в помощ на пострадалите при бедствието във Варна. Предложението за отпускане на парите ще бъде гласувано на следващата сесия на Общинския съвет през другата седмица. Освен с пари, местната администрация има готовност да изпрати и 20 души от доброволческото звено на община Пловдив.

Да помогнем на Аспарухово