Автор
Woman.bg

За Тери Пратчет с любов: Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва

На днешната дата се навършват 9 години, откакто от този свят си отиде любимецът на поколения книгомани и почитатели на фентъзи литературата - великият Тери Пратчет.

Ние от Woman.bg решихме да почетем паметта му и да си спомним за неговия неподражаем талант с няколко от най-емблематичните му мисли, без претенцията те изцяло да изчерпват същността на прочутия писател.

"Слънцето изгряваше бавно, сякаш се чудеше дали си заслужава труда."

из "Фантастична светлина"

"Истинската глупост побеждава изкуствения интелект всеки път."

из "Дядо Прас"

"Цялата вселена е чисто и просто разделена на неща, които са (а) за чифтосване, (б) за ядене, (в) за избягване и (г) камъни."

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор."

из „Последният континент”

"Бих бил по-ентусиазиран да окуражавам мисленето извън рамки, когато имам каквито и да е доказателства за наличие на такова в рамките."

"Историите с въображение имат способността да разстройват хората без такова."

"Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите."

"Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу."

"Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки."

"Има моменти в живота, които хората трябва да знаят да не изпускат. Балоните са проектирани, за да учат малките деца на това."

"Толкова много вселена и толкова малко време."

"Единствено хората, които са здраво стъпили на земята, успяват да градят въздушни кули."

"Ако не превърнеш живота си в история, просто ставаш част от нечия друга история."

из "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи"

"Същината на живота е като да гледаш филм. Само че винаги го пускаш 10 минути след началото и никой не ти разказва сюжета и трябва да го изградиш сам от уликите, с които разполагаш."

из "Подвижни образи"

"Дай на човек огън и той ще се стопли за ден. Запали в него огън и ще гори до края на живота си."

"Някои човешки същества ще направят всичко, за да видят дали нещо може да стане. Ако сложим голям ключ някъде в някоя пещера и изпишем на него „Ключ-за-край-на-света. МОЛЯ НЕ ПИПАЙТЕ” боята дори няма да има време да изсъхне."

"Твърди се, че животът на човек преминава на лента пред очите му, преди да умре. Това е вярно. Нарича се Живот."

"В древните времена котките са били почитани като богове. Те си спомнят това."

"Времето е наркотик. Твърде много от него те убива."

"Светлината си мисли, че пътува по-бързо от всичко, но греши. Независимо колко бързо пътува, тя открива, че мракът винаги е пристигнал първи и я чака."

"Ако имате достатъчно пространство за книги, бих искал да поговоря с вас."


"Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде."

"Нещата, които се опитват да приличат на други неща, често пъти приличат на нещата повече от самите неща."

"Костенурката е животно, притежаващо скорост, достатъчна му, за да хване марулята."

"Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш."

— АМИ ДА. НЕ БИВА ДА СИ ПРАХОСВАМЕ ВРЕМЕТО! — Смърт донагласи седлото, после тикна златния си животомер под гърбавия нос на Албърт. — ВИЖ! ИМАМ ВРЕМЕ! НАЙ-ПОСЛЕ ИМАМ ВРЕМЕ! Албърт се отдръпна уплашен. — И щом вече го имате, какво ще го правите? Смърт яхна коня. — ЩЕ ГО ПРОПИЛЕЯ.

Из "Жътварят"

"Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака."

"Някъде в тропическата джунгла на подсъзнанието му изникна пеперудата на съмнението и се опита да размаха крилца, без изобщо да подозира какво твърди теорията на хаоса за подобни явления..."

"Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса."