В малка красива кутийка, с приятен аромат,пудрата е пръв помощник в създаването на перфектен грим. Скрива мазния блясъкна кожата, изравнява тена и придава елегантен матов отенък.

В миналото пудрата е била издигната на почит. Използвана е не само за лице, но и за тяло. За пръв път тя се появява в Древен Египет, където Клеопатра я използва като средство за разкрасяване на лицето си.

Пудрата е била и постоянен спътник на Маркиза дьо Помпадур (любимката на крал Людвик XV). По онова време тъмният и загорял тен не бил на почит, както е днес. Бил присъщ на бедните жени, работещи под лъчите на слънцето. Дамите от високите слоеве на обществото заличавали признаците на загар под слоеве пудра. Нанасяли толкова много от финия прах, че понякога заличавали истинските си черти на лицето.

В някои държави и времена, пудрата е използвана и от двата пола. В различните страни пудрата включвала рaзлични съставки като тебешир и ориз.

Пудрата съществува под различни форми – прахообразна, компактна, перли. Тя може да бъде блестяща, прозрачна, бронзова, минерална или матова. Съществува антисептична пудра, предназначена за проблемните кожи. Съдържа антибактериални и противозапалителни съставки. Не съдържа мазнини и ароматни вещества.

Бърза рецепта за пудра в домашни условия


Необходими продукти:

1 с.л. царевично нишесте
1/2 с.л. бебешка пудра
щипка какао на прах

Начин на приготвяне:

Внимателно смесете съставките и дръжте пудрата в кутийка с добре затварящ се капак. Нанасяйте равномерен слой от нея върху предварително почистено лице.