За първи път жена ще ръководи лондонската полиция - Великобритания отвори нова страница в историята и това придаде екзотична нотка в новините. Комисар Кресида Дик застава начело на Metropolitan Police, най-голямата полицейска сила на Острова с 43 000 служители и годишен бюджет от 3 милиарда паунда. Показвайки скромност в първото си изявление, тя призна, че никога не е бленувала за тази работа, дори в най-смелите си мечти.

Но ето – фактът е факт. Назначението на 56-годишната дама e прецедент за поста на „най-голямото британско ченге“. Шансът на Кресида Дик се усмихва в сложен период – Лондон е врящ котел от различни общности, потенциална мишена на терористи, изобщо невралгичната зона на Острова.

Ще успее ли една жена да се справи? Това е въпрос, който неминуемо се прокрадна в социалните мрежи, но ние ще погледнем отвъд към три забележителни дами, които са се преборили с недоверието, предразсъдъците и стереотипите, за да направят нещо значимо.

Три истории от последните 100 години, които показват три неща. Първо, че жените могат да работят наравно с мъжете в прилагането на закона. Второ, че жените могат да бъдат добри ръководители. И трето, че жените в униформи могат да бъдат красиви и ефективни едновременно.



Детектив Изабела

Манхатън, 1912-та. Престъпност, мафия, корупция. Брокерите на Уолстрийт се разхождат с пистолети от страх. Градът се тресе от малки и големи кражби. Изведнъж непретенциозната Изабела Гудуин става първата жена – детектив в света. Получава повишение, след като разкрива крупен банков обир. Никой не е очаквал, че скромна вдовица на полицай с 4 деца, която работи в затвор срещу мизерно заплащане и един почивен ден в месеца, ще се превърне в легенда на Ню Йорк. Твърди се, че е решила успешно всички възложени й случаи.

Това е най-високата възможна длъжност за жена в онези времена, когато в Европа се сформират доброволни отряди от „полицейски сестри“, по-скоро приличащи на днешните социални работници, тъй като са били с ограничени правомощия.

Затворена като личност и предпочитаща черните дрехи, Гудуин обожава да работи под прикритие – като таен клиент на гадатели и улични измамници, като разследваща кражби на таксиметрови автомобили, дори като прислужница в къщата на закоравени обирджии. Тя се потапя в подземния свят на Ню Йорк с лекота – и никой не подозира, че е на страната на закона. До днес нейното име се свързва с храброст, интелект и счупване на половите окови в едно от най-опасните места на Америка.



Тенис, Индира Ганди и медитация

Киран Беди е родена през 1949-та година в Индия. Има 3 сестри и баща им много държи да ги образова, въпреки риска да бъде лишен от семейно наследство в патриархална Индия. Киран тренира тенис и като девойка печели няколко домашни и международни турнири. Въпреки успехите на корта, тя избира ново поприще. Завършва полицейската академия и става първата жена в редиците на индийската полиция – историческо постижението за времето си.

Става известна с това, че глобява за неправилно паркиране премиера Индира Ганди. За да не се пречка, Беди е преместена в затвора в Делхи. Тя трябва да управлява 10 000 затворници, сред които изнасилвачи, побойници и гангстери.

Какво обаче прави дребната жена? Открива доброволна програма за образование и медитация – хиляди престъпници се включват в инициативата, за да станат по-добри хора. По-късно тя въвежда медитацията като практика за полицейските служители, които, според нея, също са затворници на собствените си умове.



Беди се издига до ръководител на ключово управление в Делхи, където са разположени сградата на парламента, резиденциите на премиера и президента на страната, както и много чужди посолства. В района стават много дребни престъпления, но и масови политически демонстрации, които в редица случаи водят до бунтове. Беди обаче се прочува с центровете за наркомани и алкохолици, които създава в опит да пребори проблема със зависимостите.

Днес вече пенсионер и активист за борба с дрогата, Беди остави забележителна следа в историята на Индия – страна, в която подтисничеството и масовите изнасилвания на жени все още представляват огромен проблем.

Майор и Мис Вселена едновременно

Оксана Фьодорова е суперзвезда в Русия. Красавица със златен медал от полицейската академия в Санкт Петербург и ранг „майор“. Тя е първата рускиня, спечелила конкурса Мис Вселена (2002), при това с категоричен резултат. Междувременно тръгват слухове, че чаровната полицейска надежда има любовна връзка с руски гангстер. Подозират, че е бременна, което е сериозно нарушение на правилата на конкурса.



Изправена пред риск от отнемане на короната и критики от самия Доналд Тръмп, Оксана се отказва по „лични причини“. Фьодорова няма много време да изпълнява задълженията на Мис Вселена по света, защото учи. Тя защитава докторска дисертация в университета на руското МВР в Санкт Петербург. Работи като преподавател и полицейски служител едновременно, а през 2005-та година получава ранг „майор“.

Оксана обаче не може да изляга от славата – известни са уменията й да стреля с „Калашников“, бойните изкуства, които владее, колекцията й от кукли и т.н. Оксана напуска полицията и става успешна телевизионна водеща. Участва в сериали, записва дуети с популярни руски изпълнители, сред които тенорът Николай Басков, пише книга и лансира модна линия. Пробва се в политиката, а междувременно се е посветила на инициативи, свързани с правата на децата и момичешки училища.



За последните 100 години е постигнат напредък по отношение жените в полицейската професия.

Днес присъствието им там обаче е посрещано с предразсъдъци и дискриминация. И, разбира се, е почти митологизирано в други области на човешкия живот. Суровата господарка с палка и миниатюрна униформа има култов статут за еротиката и индустрията за възрастни. Да не забравяме и криминалните сериали, в които мъжките момичета се бият с лошите, нахлуват сами в изоставени сгради и намират доказателства на най-странни места.

Реалността е друга – трудности, подценяване, компромиси с личния живот. Жените в полицията са избрали да тръгнат по труден и дълъг път. Ето защо заслужават поздравления.

Автор: Виктория Димова