Веднъж решили да предприемем екскурзия в избрана местност, най-добрият начин, по който можем да я осъществим е като минем встрани от общодостъпния път.

Единствено тогава ще можем да видим най-доброто от района - хората, бита и разбира се, гледката. Обаче намирането на офроуд път, не винаги е лесно, особено ако сме в чужда страна. Понякога е нужно да се доверим единствено на инстинкта, а друг път да имаме ясно начертан маршрут.

Амалфи кост, Италия

Един от най-зрелищните райони в света се намира по протежение на крайбрежието на Амалфи кост, Сорентски полуостров, Италия.

Макар да има настилка, 80 километровият път е тесен и криволичещ, с тунели в скалите, след които се открива невероятна гледка към кристалносиньото море.

Няма да е преувеличено, ако се каже, че няма абсолютно никакви прави участъци, дори и на местата, където има построени къщи. Всички сгради са разположени на малки могилки и хълмове. Спирането е рисковано, няма истински места за отбивка на пътя, освен ако не се броят тротоарите.

Най-удобната точка за достъп е Салерно, който е оживен пристанищен град. Пътят, първоначално построен в и около скалите от древните римляни, води към три от най-известните градове в тази част на Италия - Амалфи, Равели и Позитано. Те са изключително красиви кътчета, пленявали въображението на художници в продължение на векове. Там могат да се видят древни римски руини, катедрала от XI век, диви, спиращи дъха клисури и стръмни дефилета.

Четете още: 10-те най-големи круизни кораба в света

Въпреки трудната навигация, през туристическия сезон, пътят е силно натоварен. Ако имате възможност, планирайте почивката си малко преди или след пика от туристи. Зимите са меки, а летата топли, което прави местността идеална за целогодишна почивка.

Прованс, Франция

Ако наистина искате да избягате от всичко, заложете на региона на Прованс.

Местността ще ви плени с невероятното средиземноморско крайбрежие, криволичещи пътища през лавандулови полета, китни села, узрели лозя, многобройни гледки с пъстри цветя и не на последно място величието на френските Алпи. Прованс се характеризира с много офроуд пътища, много от които са неасфалтирани.



При всички положения, независимо от това по кой път точно ще поемете, ще се натъкнете на неочаквани изненади - малки, забравени от бога градчета, приказни гледки към дефилета и каньони, ранно римска архитектура и мостове.

Четете още: Острови, недокоснати от цивилизацията

Централна Гърция

Макар страната да е известна повече с богатата си история и многобройните острови с необятни плажове, в Централна Гърция ще видите невероятни хълмове и стъмни, изумрудени планини. В планините Гиона, Вардусия и Ити има немалко офроуд пътища, които са истинско предизвикателство за всеки шофьор.

Източник: hobby-bg.info