Автор
Woman.bg

За незапознати – какво предлага стоматологията на XXI век

Съвременните методи за реставрация на зъбите, позволяват да промените цвета, емайла и формата им, като дори можете да ги направите по широки или по тесни, да ги скъсите или удължите и даже да отстраните пролуките между тях.

С напредването на технологиите, стоматолозите са в състояние да изградят от почти разрушен зъб, чисто нов.

- Коронките за разрушени зъби се използват за възстановяването на зъбите, разрушени от кариеси, разбити, напукани или с променен цвят.

За разлика от пломбата, която покрива отделен участък, то коронката покрива зъба изцяло. Процедурата е дълга и изисква време.

Като начало зъболекарят трябва да вземе отливка от зъбите. Тя е необходима за периода, в който зъботехниците ще изработят постоянната коронка. Когато тя е готова, стоматологът я фиксира и прикрепя към зъба чрез специален цимент.

Коронките се правят от различни материали. Като най-дълъг живот имат тези от металокерамика. Освен това, те изглеждат като естествени и не се различават от нормалните зъби.

- Зъбните мостове представляват протези, които се състоят от съединени една с друг зъбни коронки. Поставят се, за да заменят един или няколко липсващи зъба. Но при този метод има съществен минус – за опора на протезата служат здравите зъби. И те трябва да се пожертват, в името на това да се получи дълготрайна и естетическа конструкция.

- Фасетите крият всички недостатъци. Те са тънки пластини от керамика. С тяхна помощ може да се замаскират пукнатини на емайла, а също така тъмни, неподлежащи на избелване петна и празнината между зъбите. Сега има изключително тънки фасети, които в Холивуд наричат люминири.

- Зъбна имплантация представлява изкуствена замяна на един или няколко зъба, при която не са засягат съседните здрави зъби на пациента. Всички съвременни импланти за изработени от природен титан.

За да съхраните здравето и красотата на зъбите си, спазвайте някои правила – четкайте не само зъбите, но и езика, и бузите. Бактериите там са също толкова много, колкото и при зъбите. Четката за зъби сменяйте на 3 месеца. Сутрин мийте зъбите след закуска, съветват ezine.bg.