Автор
Кристина Кирова

За любовта на един сириец към шоколада и мира

За сирийския бежанец Асам Хадад съществуват само две задължителни условия за щастлив живот и те са мирът и шоколадът.

Преди Хадад се е радвал на нормален и спокоен живот, имал собствена шоколатерия в сирийската столица Дамаск. Губи всичко по време на войната в Сирия, която го принуждава да избяга в Канада. Днес 6 години след началото на кървавия конфликт в арабската държава той възобновява бизнеса си в държавата, която му дава убежище. Седем месеца след като пристига в Канада, Хадад успява да отвори шоколадова фабрика и магазин с името "Peace by Chocolate" в Нова Скотия. Не след дълго Асам нашумява с вкусните сладки изкушения, които предлага в магазина си и жъне голям успех в цялата страна.

Децата на Асам Хадад споделят пред канадските медии, че войната в Сирия, която не им оставила друг избор, освен да напуснат родината си, ги е накарала да осъзнаят колко е важна ролята на мира между хората. Затова в момента цялото семейство е ангажирано не само с шоколадовата фабрика, но и с различни проекти в подкрепа на световния мир. "Татко винаги ни е казвал, че истински щастлив е човекът, който яде шоколад", споделя най-големият син на Асам - Тарек Хадад. Магазинът става истински хит не само сред местните и днес семейство Хадад се радва на голям интерес и много поръчки. Синът на Асам разказва още и как баща му превърнал хобито си в успешен занаят.



"Той взимаше готварски книги от библиотеката в Дамаск и се интересуваше живо от приготвянето на сладкиши. Експериментираше с шоколада при всяка възможност. Измисляше собствени рецепти, учеше се как да обработва какаови зърна, добавяше различни подправки, използваше въображението си. След време създаде фабрика, която беше изключително успешна, произвеждаше тонове шоколад всеки ден", разказва още Тарек.



Всичко се променя преди четири години, когато фабриката в Дамаск е разрушена при бомбардировка. Семейство Хадад загубват не само шоколадовия си магазин, но и дома си. Те взимат трудното решение да заживеят в бежански лагер в Ливан за известно време, но след три мъчителни години разбират, че никога няма да могат да се приберат в родината си. През 2015 г. семейство Хадад се установява в Канада и получава възможността да започне живота си отначало. Половин година по-късно Асам прави първи крачки към възстановяването на бизнеса си и започва да продава партиди шоколадови изделия на местните. След време той отваря магазина си "Peace by Chocolate" с помощта на живеещите наоколо.

Големият пробив за семейната фабрика на Хадад настъпва през септември 2016 г.,когато канадският министър-председател Джъстин Трюдо разказа историята за "Peace by Chocolate" на събранието на ООН в Ню Йорк. Бизнесът на Асам става още по-успешен и само за няколко дни поръчките нарастват до такава степен, че семейство Хадад не могат да ги изпълнят. Производителят на шоколад споделя, че десертите му са домашно приготвени от лек натурален, бял или млечен шоколад, мед, натурални сокове, ядки, плодове и подправки. Рецептите преплитат канадски и сирийски традиционни рецепти за сладкиши. Асам Хадад планира да разрасне бизнеса и да разшири персонала си през 2017-а.