Секасулно активните жени, страдащи от вагинална сухота, в търсене на начин да поддържат сексуалния си живот на ниво, прибягват до различни форми на овлажняване.

Лубрикантите осигуряват необходимата влага, но тяхното действие често е само временно решение, особено ако проблемът е от здравословно естество, а не от липсата на възбуда.

Четете още: Да си поговорим за влажността... там долу

Ако се опитвате да заченете, но имате нужда от лубрикант, трябва да се консултирате с лекаря си преди да изберете подходящ овлажняващ продукт. Има и специално разработени медицински лубриканти, които не вредят на спермата.

Изследванията показват, че обикновените вагинални лубриканти са токсични за сперматозоидите и пречат на цервикалната слуз да изпълнява ролята си.

Изкуствените лубриканти не позволяват на сперматозоидите да достигнат цервикалната слуз бързо, така че те умират в киселата среда на влагалището, преди да навлязат в матката.

Различните видове лубриканти се използват основно за увеличаване на удоволствието или за намалявне на болката по време на секс. Приложението им е в различни области – при стандартен вагинален секс, при анален секс, при употреба на секс изграчки

Четете още: Да го пусна ли „отзад“?

Лубриканите се разделят на няколко основни вида

Лубриканти на водна основа

Те са най-широко разпоространени и можем да ги наречем и универсални. Предимството им пред останалите лубриканти е, че не са лепкави, почистват се лесно и помагат за едно по-леко и изпълнено с удоволствие проникване. Подходящи са и при използване на секс артикули. Недостатък при тях е, че по време на полов акт попиват в кожата. Но е много лесно да възвърнете отново смазващите свойства на лубриканта – просто добавете още малко лубрикант или овлажнете с вода. След употребата му задължително трябва да го отмиете.

Лубриканти на маслена основа

Основни техни компоненти са нефтени производни и минерални масла – бебешко олио и вазелин. Подходящи са за масаж, но не и за секс с презервативи, тъй като разрушават латекса и намаляват защитните му свойства. Не се препоръчват при използване на диафрагми, латексови секс играчки, поради създаване на благоприятна среда за развитие на бактерии и вируси. Създават дискомфорт и дразнят вагиналната лигавица, което ги прави непредпочитани при вагинално проникване. Мъжете обаче, могат спокойно да се възползват от тях в самотни нощи... Трудно се отмиват и оставят петна по тъканите.

Четете още: 10 грешки с презерватива

Силиконови лубриканти

В сравнение с лубриканта на водна основа силиконовите лубриканти са по-мазни и по-дълготрайни. Те са най-подходящи при анален секс. Друго тяхно предимство е, че могат да се използват и във вода.Тъй като те са силно концентрирани не могат да се отмият лесно. Тъй като не увреждат латекса са напълно съвместими с презервативи и гумени секс играчки. Изключително икономични са – малко количество лубрикант осигурява необходимото смазване. Силикона се понася много добре от кожата, хипоалергенен е и е много подходящ за телесен масаж.

Ароматизирани лубриканти

Както си личи и от името им, този тип лубриканти съдържат ароматни, а някои от тях и вкусови съставки. Разнообразието им е голямо ягода, ананас, череша, цитруси и др.Те са най-подходящи при орален секс. Естествената миризма на жената обаче е мощен сексуален стимулатор, затова ароматизирани лубриканти е добре да се използват само за разнообразяване на сексуалната атмосфера

Възбуждащи лубриканти

Увеличават сексуалната възбуда чрез затоплящи и стимулиращи притока на кръв в гениталите съставки (камфор, ментол, екстракт от черен пипер). Не са подходящи за жени с чувствителна вагинална лигавица, тъй като могат да предизвикат сърбеж и парене. Най-често тази реакция се образува при наличие на екстракт от черен пипер. В случай, че не се използва презерватив, при възникване на желание за използване на възбуждащи препарати е необходимо да се уведоми сексуалния партньор.

Четете още: 3 големи мъжки грешки в секса