Хранителната индустрия не тъпче на едно място. Ежегодно на рафтовете в супермаркетите се появяват нови и нови продукти. Днес ще говорим за кокосовото мляко и кокосовата вода. Тези две напитки стават все по-популярни на фона на всеобщото увлечение по правилното хранене и здравословния начин на живот.

Кокосовата вода например е част от менюто на много фотомодели, а кокосовото мляко е незаменимо по време на пости.

Нека уточним заедно каква е ползата от кокосовото мляко и водата, по какво се различават едно от друго и какво можем да приготвим от тях.

Четете още: Джесика Алба: "Покажи същността си"

Кокосовата вода е течността, съдържаща се в младите плодове на кокосовата палма. Колкото е по-млад орехът, толкова е по-полезна напитката. Кокосовото мляко се получава по изкуствен начин от месестата част на тропическия плод.

Основната разлика между тези две напитки е на първо място калоричността. Кокосовото мляко се усвоява лесно, но е от растителен произход и съдържа ненаситени мазнини. Кокосовата вода пък е диетичен продукт, тя ускорява метаболизма и пречиства организма от вредните токсини.

Кокосовата вода обикновено се ползва като самостоятелна напитка. От нея могат да се направят и мултивитаминни коктейли и смутита.

Кокосовото мляко е подходящо за приготвяне на различни ястия – например супи, ризото и каши. Има и още един продукт – кокосова сметана. Тя е по-гъста и често се добавя в десерти.

Полезните свойства на кокосовото мляко

Кокосовото мляко съдържа много витамини и ценни микроелементи: А, групи В, С и Е, мед, цинк, желязо, манган, селен. В състава му има и лауринова киселина, която укрепва имунната система и помага на тялото да се бори срещу вирусите.

Напитката влияе благотворно на цялостното състояние на организма. Редовната консумация на кокосово мляко премахва симптомите на хроничната умора и депресията, успокоява нервната система, подобрява дейността на стомашно-чревния тракт. Полезно е и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Освен това кокосовото мляко стимулира мозъчната дейност.

Въпреки че кокосовото мляко е по-калорично от кравето, смята се, че маслата и мазните киселини, които влизат в състава му, се усвояват по-лесно от организма. Ако обаче поддържате старателно фигурата си, не прекалявайте с тази напитка.

Кокосовото мляко е абсолютно необходимо и за онези, които не понасят животински мазнини и затова не могат да пият краве мляко. По съдържание на полезни вещества растителното тропическо мляко не отстъпва по нищо на аналозите си.

Няма специфични противопоказания за пиенето на кокосово мляко. В редки случаи може да има индивидуална непоносимост.

Полезните свойства на кокосовата вода

Кокосовата вода се различава по състав от кокосовото мляко, но е добър източник на минерали и полезни вещества. Съдържа витамини от група В, жизнено необходими за човешкото здраве аминокиселини, цитокинини и ензими, които запазват целостта на клетъчната обвивка. При това е богата и на антиоксиданти, които укрепват имунитета.

Кокосовата вода може да се смята за женска напитка, тъй като се отразява добре на състоянието на кожата, косата и ноктите. Течността пречиства организма от вредните токсини, най-вече от тежките метали. Освен това кокосовата вода понижава киселинността на организма, което е важно за предотвратяване на целулита на бедрата и седалището.

Спортистите също трябва да обърнат внимание на напитката. Тя е чудесен природен рехидрант, поддържа оптималния воден баланс в организма и помага да се възстанови изхабената енергия. Желаещите да отслабнат трябва да знаят, че с помощта на кокосова вода могат да контролират апетита си.

Смути „Извора на младостта“

Кокосовата вода може да се пие самостоятелно или да се използва за приготвянето на полезни смутита. Пробвайте например този ободряващ и подмладяващ коктейл. Той е идеален за засищане между храненията, ще насити кожата ви с влага и антиоксиданти и ще ви зареди с бодрост и енергия.

Продукти:

* 120 мл. кокосова вода;
* 1 чаена лъжица настърган джинджифил;
* 3 шепи спанак;
* 1/2 обелен лимон;
* 1 зелена ябълка.

Приготвяне:

Това няма да ви отнеме много време – просто смесете съставките в блендера до постигане на еднородна смес.

Четете още: Идеална основа за грим (видео)

Последвай ни в Pinterest