За какво служи основата за грим?
видяна 11644 коментари 5

22 март 2010 | 14:54

Днес човек спокойно може да изпадне в недоумение сред огромния асортимент козметични средства.

Много от вас са чували за основа или база за грим, но не всеки знае за какво точно служи тя.

Първо запомнете, че основата и базата за грим са едно и също. По този начин се превежда английският израз makeup primer. Понякога тези средства се наричат и праймери.

Има различни видове основи, но всичките те служат за подготвяне на кожата за грима и за засилване на устойчивостта му. Затова ако не смятате да използвате основи постоянно, имайте ги предвид, когато искате гримът ви да издържи максимално дълго време.

В състава на много съвременни основи за грим често са включени полезни за кожата вещества. Това обаче не означава, че базите могат да заместят козметичните ви средства за поддържане на кожата. Основите за грим винаги се нанасят върху нормално използваните от вас кремове, след като са попили добре.

Основи за лице

* Тези основи подготвят лицето за по-нататъшното нанасяне на фон-дьо-тена. Те създават максимално равна и гладка повърхност на кожата, благодарение на което фон-дьо-тенът се разпределя равномерно и лесно. Основите омекотяват повърхността на кожата с бръчици и заглаждат образувалите се от акне неравности.

* Специалните коректорни (цветни) основи могат да подобрят значително цвета на лицето. Зеленикавите основи неутрализират ефекта на зачервяване, лилавите – жълтия или кафеникав оттенък на кожата, светлосините пък балансират оранжевия оттенък на загара, докато белите придават порцеланова белота на лицето.

* В състава на някои основи са включени микроскопични светлоотразителни частици, които придават приятно сияние на кожата. При кожа със студен оттенък е най-добре да се използват основи с розово-перлен блясък, а при кожа с по-топъл оттенък – златисто-прасковени основи. Не нанасяйте основи със силен блясък върху цялото лице, това ще направи кожата ви да изглежда мазна.

* Можете да неутрализирате мазния блясък и да намалите визуално разширените пори, използвайки матови основи. Докато овлажняващите основи ще осигурят по-голям комфорт на сухата и повяхнала кожа.

* Основите, съдържащи UV-филтри ще предпазят кожата ви от слънцето и затова ще ви бъдат много полезни, ако дневният ви крем и фон-дьо-тенът ви не съдържат SPF.

* Основите за грим се нанасят с ръце. След нанасянето е необходимо да изчакате няколко минути базата да попие, иначе ще се размаже.
 

Очаквайте продължение

Автор: Woman.bg
Електронно списание за истинската жена
нагоре

Коментари 1. 5
  Алекс 18 декември 2012 | 19:42

  Поздравления за изчерпателна статия.Но ... не разбрах дали преди базата трябва да се нанесе крем? :)

 2. 4
  Lora 08 декември 2010 | 02:42

  Хубава статия, но ако може да дадете и няколко примерни марки, които имат такива продукти, ще бъде прекрасно! Естествено марки, които има по магазините ни в България, и които не струват по 100лв 15мл. Благодаря предварително!

 3. 3
  18 юни 2010 | 10:25

  Основата се използва преди фон-дьо-тен-а. Нейната роля е да прикрие несъвършенствата на кожата, запълвайки фини дупчици, заглаждайки пъпчиците и т.н. При млада кожа това обикновено не се налага и в този случай се ползва само крем, но с възрастта основата може да бъде изключително полезна. Повечето големи козметични брандове имат основи, но те обикновено са доста скъп продукт в малки количества.

 4. 2
  desislava 17 юни 2010 | 23:36

  kak da izplzvam osnovata za grim sled fondotena ili predi tui

 5. 1
  Maria 24 март 2010 | 00:27

  А съвет от къде можем да получим повече информация от консултанти,или от къде да си закупим или поръчаме т.нар.основа???...Интересувам се много от козметика,но винаги съм се чудила за тези ОСНОВИ...Sorry, декоративната козметика малко ми куца.Статията е супер,но ако може да ми отговорите на запитването ще съм Ви благодарна :-)))

Добави Коментар

нагоре

За дома

Как да изберем подходящо легло за спалнята

Рамката за леглото в спалнята е важен елемент, от който зависи както добрият интериор на помещението, така и удобството на леглото

Душевна работилница

Творчеството изисква смелост (А.Матис)

Четете всеки ден нещо, което никой друг не чете. Мислете всеки ден нещо, което никой друг не мисли. Правете всеки ден нещо, което никой друг не е достатъчно глупав, за да прави. За ума е пагубно непрекъснато да бъде част от някакво единодушие. (К.Морли)

Астро кутия

Венера в Скорпион – най-значимите неща често са невидими за очите

Венера в Скорпион има нетърпимост към фалша и ще свали воала на илюзията, не толкова за да ни злепостави, колкото да ни помогне да бъдем отново истински

Най-ново в Woman.bg

Как избраха името? 31 октомври 2014

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се