Безспорно един от най-радостните мигове в живота на една жена е моментът, в който научи, че ще става майка. С наближаването на дългоочаквания момент обаче еуфорията и вълнението около посрещането на първото бебе, често пъти започват да отстъпват място на безпокойството от предстоящото раждане, на все по-нарастващия страх от болката и на дилемата как да роди – секцио или нормално. А въпросите, които я връхлитат с всяка изминала минута, приближаваща я до голямото събитие, за жалост понякога я възпират от избора за естествено раждане.

Въпреки че оперативна интервенция като секциото се препоръчва само в крайни и спешни случаи или при редица медицински условия (възраст, малък таз, седалищно разположение, усложнения, ниско разположена плацента, многоплодна бременност и т.н.), факт е, че днес все повече жени предпочитат именно нея.

Не липсват и такива дами обаче, които твърдо стоят зад решението да родят по нормален път своето бебе. Не. Не съм против секциото. Лично за мен обаче раждането на бебето по нормален път е най-красивият, божествен и естествен път към неговата поява на белия свят.


Не бива да забравяме, че колкото и лесно да ни изглежда на пръв поглед, раждането чрез секцио не е безопасно както за майката, така и за бебето и може да доведе до редица усложнения.

Според специалистите секциото може да бъде причина за дихателни заболявания на новороденото. Това се дължи на факта, че в утробата на майка си то плува в околоплодна течност, която постепенно и бавно изтича, докато траят контракциите. По този начин детето се подготвя постепенно да поеме първата си глътка въздух. При секциото обаче бебето се изважда за секунди, което може да предизвика затруднения в дишането на новороденото в първите секунди от живота му.

При бебета, родени секцио, също така се наблюдава по-висок риск от заболяване на астма, диабет и рак. На какво се дължи този факт? При естественото раждане нивото на стреса нараства постепенно и това активира определени гени. Стресът, съпровождащ раждането, е нормален и полезен за детето, но при секцио той настъпва твърде рязко, а това може да окаже особено негативен ефект върху неговото здравословно състояние в бъдеще.

Секциото не е безопасно и за майката. То крие рискове от сраствания в коремната кухина в резултат на операцията, спонтанна руптура на матката, инфекции на оперативната рана, белези по корема, по-бавно и непълно възстановяване на формата на матката. Продължително кървене от инфектиране на раната, а също и от образуването на тромбози е друго негативно последствие, което може да бъде предизвикано вследствие на цезаровото сечение.


Снимка: mamadeprofesie.ro

Наред с недостатъците от секциото обаче е редно да изтъкнем и някои негови положителни страни:

Индикациите на заболяванията и възпаленията, които могат да се провокират по време на вагиналното раждане, като генитален херпес, папилома вирус, HIV и др. чувствително спадат при секциото.

Жената е по-спокойна и не преживява стреса, който преживяват жени с по-лабилна психика, които раждат нормално.

Естественото раждане продължава с часове, а цезаровото сечение средно между 30-40 минути.

През последните години секциото значително се е подобрило. Медицината се развива с бързи темпове и това няма как да не се отрази и върху техниката на цезаровото сечение. Разрезът е по-малък, а и все повече лекари се стараят да осъществят телесен контакт между майката и плода веднага след раждането, за да се стимулира потичането на кърмата.


Добре е да сме наясно и с още едно нещо във връзка с избора ни за раждане! Факт е, че все повече акушер-гинеколози препоръчват на своите пациентки секциото, извличайки от това лични финансови ползи.

Фактите, меко казано, са изненадващи, тъй като делът на ражданията със секцио в частните болници е достигнал до цели 60% или с 20% повече от средното за страната. В някои частни клиники пък този дял, забележете, е стигнал до шокиращите 80%! За сравнение – в общинските и държавните болници цезаровите сечения са около 32 и 34%. Така че, мили мами, имайте си едно наум,и не позволявайте някой да върти бизнес на гърба на вашето бебе!

Тук в никакъв случай не искам да налагам свое мнение, да правя опити за внушение или да призовавам към естествено раждане. В крайна сметка всеки има право на свой личен избор, а изборът на всяка една жена как да роди е свещен! Но смятам, че когато нямаш основателна причина от здравословен или физиологичен характер, не е необходимо да прибягваш към подобна оперативна интервенция, каквато е цезаровото сечение.

А вие, дами, за или против секциото ли сте? >>