Автор
Woman.bg

За или против: Ислямски елементи в колекциите на водещи дизайнери?

Бившият моден предприемач Пиер Берже остро разкритикува тенденциите сред водещи дизайнери да включват традиционни ислямски елементи в женските си колекции, пише АФП.

Според него така модната индустрия участва в „поробването на жени”. Някогашният партньор на покойната легенда Ив Сен Лоран визира дизайнери като италианците Долче и Габана, които по-рано тази година се прицелиха в мюсюлманския пазар със специалната серия "Абая", включваща едноименните рокли до глезените и шалове за глава хиджаб.

Мюсюлманки срещу забрадките

Част от колекцията "Абая"

Примерът им беше последван и от други марки като шведската "H&M" и британската "Marks & Spencer". Последните представиха „буркини” – покриващ цялото тяло бански костюм.

Част от колекциятан на Marks & Spencer

Красавицата на мюсюлманския свят

"Скандализиран съм. Създателите не трябва да имат общо с ислямската мода. Дизайнерите са там, за да направят жените по-красиви, да им дадат свобода, а не да съдействат на тази диктатура, която налага отвратителното криене на жените и ги кара да живеят скрит живот… Откажете парите и имайте някакви принципи", заяви Берже, който ръководеше модната къща на Ив Сен Лоран близо 4 десетилетия.

Доменико Долче и Стефано Габана обаче не са пионери в практиката, като миналата година марки като "Zara", "Tommy Hilfiger" и "Mango" пуснаха различни колекции за свещения месец Рамадан, следвайки успеха на специална линия на Donna Karan година по-рано.

5 мюсюлманки за табутата, налагани им в модата

Специалната колекция за Рамадан на Donna Karan

Най-влиятелната жена в арабския свят: Моза ал Тани

"Тези дизайнери спомагат за заробването на жените", смята Берже. "Принципите идват преди парите. Трябва да научим мюсюлманките да се бунтуват, да махнат дрехите и да живеят като повечето жени в останалите части на света", допълни той.

"Не съм ислямофоб. Жените имат право да носят шалове, но не виждам защо се приближаваме към тази религия и тези и други практики, които са несъвместими със западните ни свободи", заяви още Берже.

Интересно е, че въпреки мнението си Пиер прекарва по-голяма част от времето си в Мароко, където населението е предимно мюсюлманско.