Тя е описана вдъхновено в романите, философите изграждат теории за нея, а учените изследват ползата и вредата от този романтичен ритуал. Нежните, игриви и страстни целувки са нужни на влюбените като въздуха. Ще ви разкрием най-интересните тайни на френската целувка.

Легенда за целувките

Невероятно, но първото споменаване на термина "френска целувка" датира от началото на ХХ век. и фигурира в текст от... Англия. Както знаете, британците не обичат твърде много северните си съседи и намират поводи да се заядат дори и за най-невинните им романтични навици. Чувствените целувки с език не правят изключение. Британските сноби са имали доста скептично отношение към тези ласки, наричайки ги плътски утехи - сякаш порочните французи не могат да мислят за нищо повече от евтина еротика. Нищо чудно, че именно в тази страна е възникнало подобно лекомислено увлечение - двама души да си пъхат езиците един на друг в устите.

Французите възприемали своите прояви на нежност много по-сантиментално, наричайки дълбоките си целувки "душевни". Смятало се, че по време на взаимното проникване уста в уста душите на влюбените се сливат в едно и двамата изпитват неземно удоволствие.

Французите имат и красива легенда за възникването на целувката с език. В далечни времена една благородна дама пътешествала из Франция и посетила процъфтяваща винарна. Поразена от вкуса на местното вино, богаташката попитала собственика на винарната как е успял да направи такава прекрасна напитка. Фермерът, който бил очарован от красотата на дамата, ѝ признал, че всяка сутрин обсипва гроздовете с целувки и предложил да демонстрира метода си на благородничката. Историята мълчи с какво е завършило всичко, но днешно време не можете никого да изненадате с френска целувка.



Най-дългата френска целувка

Рекордът по най-дълго целуване е поставен от тайландци (французи ли очаквахте да са?). Това постижение, чийто смисъл не можем да си обясним, е официално записано в Книгата на рекордите на Гинес. Невероятната целувка продължила 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Според правилата на състезанието влюбените трябвало да се целуват прави (пробвайте да стоите на крака над две денонощия, дори без да извършвате други движения с устата!), така че можем само да им завидим за нечовешката издръжливост, ненаситната страст и силата на лицевите им мускули.

Впрочем, според правилата те не можели да ядат, да пият и да ходят по нужда по време на "сесията", така че подозираме, че с времето целувката им е ставала все по-малко романтична. Трудно можем да си представим какво са си мислели двамата влюбени през последните часове, но най-вероятно не е било нищо сантиментално. А именно романтиката е това, което изпълва със смисъл френската целувка.

Целуването забранено

Какво може да бъде по-безобидно от една целувка? Да, но в някои държави дори и днешно време френските целувки са строго забранени. Например в някои арабски страни, където публичното изразяване на любов не се приветства, за една твърде откровена целувка можете да бъдете наказани с глоба или дори да бъдете прибрани в ареста. Даже и в цивилизована Европа не са рядкост правилата, забраняващи целувките на публични места. През 2009 г. на гарата в британския град Уорингтън била въведена забрана за целувките. Управата на железницата решила, че бурната проява на чувства пречи на околните и може да доведе до образуването на задръствания по пероните. Били определени специални места за целуване, подобни на зоните за пушачи. По цялата останала територия на гарата били поставени предупредителни знаци. Скоро ограниченията били отменени. Подобни на тях обаче продължават да важат в други страни. Например във Франция вече над сто години има забрана за целуване по гарите. Правилото е въведено през 1910 г. заради честите забавяния в графика на заминаващите влакове. До ден днешен забраната все още не е отменена. Трябва обаче да отбележим, че никой не я спазва.

Междувременно някои народи се оправят съвсем без целувки. В Нова Зеландия влюбените предпочитат да дават израз на нежността си, като си търкат носовете. По време на грипна епидемия този метод може да ви свърши чудесна работа, само внимавайте да не кихнете в лицето на партньора в най-неподходящия момент.

Целувки за отслабване и младост

Според последните проучвания целувката може много да ви помогне да отслабнете. Разбира се това страстно упражнение няма да ви отърве от целулита, но ще бъде добро допълнение към активната ви тренировка във фитнеса.

Работата е там, че при френска целувка се изгарят по около 25 ккал в минута. Това не е твърде много, но въпреки това е хубаво да съчетаем приятното с полезното. Освен това самият процес на целуване може да се смята за продуктивна тренировка на лицевите мускули. При целувка се задействат над 146 мускула - 34 лицеви и 112 постурални (които поддържат тялото в изправено положение). Това е чудесна тренировка, която ще ви помогне да запазите кожата си тонизирана и да забавите стареенето.

Чувствената целувка гарантира хубав секс

Френската целувка има и още едно предимство, което ще направи впечатление най-вече на жените. Тази чувствена ласка повишава либидото, така че ако се целувате често, умората след работа и лошото настроение няма да ви попречат да се насладите на партньора си в леглото. Оказва се, че ефектът се дължи на слюнката, която се отделя при целувка. Чрез нея партньорите обменят хормони, което води до взаимна възбуда.

Освен това учените са доказали, че френската целувка е много полезна за зъбите и за устната кухина като цяло. Благодарение на притока на слюнка устата ви се радва на нещо като антибактериален "душ", който отмива вредните микроорганизми.

Защо се целуваме?

Не случайно се казва, че мъжете и жените са от различни планети. Дори и на целувките придаваме различно значение! За жените например целувката е своеобразен тест за съвместимост с мъжа. От близко разстояние хората улавят по-добре миризмата на другия и усещат групата гени, известна като "комплекс на хистосъвместимост". Колкото по-разнообразни такива гени получи бъдещото дете, толкова по-силен имунитет ще има. Така жените надушват мъжете, с които биха имали най-здраво потомство. За мъжете обаче целувката изобщо не е проверка, а висша степен на наслада. За силния пол целувката понякога може да е по-важна от секса.