В началото на месец юни, дни след поредния триумф на Рафаел Надал в турнира от Големия шлем - Ролан Гарос, на българския книжен пазар излиза дългоочакваната авторбиография „Рафа. Моята история“ на тенисист №1 в световната ранглиста. За да разкаже историята си, Надал обединява сили с Джон Карлин, автора на „Да надвиеш врага: Нелсън Мандела и играта, която създаде една нация“ − книгата, по която е направен номинираният за Оскар филм „Несломим“. Дори в различно поприще, Рафаел Надал си остава голям шампион, тъй като автобиографията му бързо покорява класациите за бестселъри. Книгата е публикувана за първи път през 2011 г., а издателство „Ентусиаст“ ще зарадва почитателите на тенис звездата у нас с издание на български език, в което са поместени снимки от личния архив на Надал, както и специално послание на Рафа към феновете му в България.

„Рафа. Моята история“ е първата книга, която разглежда как се изгражда един шампион и надниква в личния свят на харизматичния, но загадъчен тенисист Рафаел Надал. Тя разкрива любопитни подробности от личния живот на Рафа, когото малцина познават отблизо, въпреки че е световноизвестен. За първи път читателите ще могат да се запознаят с обкръжението на Надал: с всеки член от семейството му, с приятелите, с екипа, с който работи, с всички, на които той до голама степен дължи успехите си в личен и професионален план. От книгата феновете ще научат в какви суеверия вярва тенисиста, какви са неговите малки ритуали за успех, каква е техтиката му на корта, защо не поздравява противника си при точка, защо играе основно на бекхенда на Федерер, как преживява загубите, как се възстановява от контузиите, страхува ли се от победите.



Книгата проследява професионалното развитие на Рафаел Надал, като акцентите са двата ключови мача в кариерата му - победата над Роджър Федерер на Уимбълдън 2008 г. и над Новак Джокович на US Open 2010. В автобиографията му са описани моментите на триумф, както и трудните периоди на тежки контузии. Какво кара бъдещата тенис звезда да се откаже от обещаващото си развитие като успешен футболист още в ранна възраст, как се заменя топката с тенис ракетата и какъв е пътят от футболния стадион към тенискорта, какво е да си на дванадесет и вече да имаш блестяща спортна кариера зад гърба си – това са само малка част от историите в книгата.

Специална глава е отделена на жените на Надал, сред които особено място заема неговата майка Ана Мария. Читателите ще научат още какво са за Рафаел Надал домът и семейството и как преживява раздялата на своите родители, защо е привързан толкова силно към по-малката си сестра. Много усилия коства на неговата приятелка Мария Франсиска да остане анонимна, защото изкушението за папараците да ги снимат заедно с Рафа е изключително голямо. Първият финал на турнир от Големия шлем, който тя гледа на живо, е Уимбълдън едва през 2010 г. Мария Франсиска е такава енигма, че телевизионните предавания и списанията дори не могат да напишат името ѝ правилно. Рафа я нарича просто Мери, както и някои от неговите роднини, но за всички останали тя си остава непознатата Мария Франсиска. За нея не се знае много, освен че е елегантна, привидно сдържана млада жена и тъй като медиите няма какво друго да кажат, обикновено я описват като „сериозна”, „резервирана”, „скромна” и дори „загадъчна”. Тук мистериозната дама до Рафаел Надал се „показва” за първи път.

Историята ще накара чителите да съпреживеят с Надал всяка изгубена и всяка спечелена точка, разкривайки им как се става шампион и как трябва да се държиш като такъв. „За мен е голяма чест и съм много развълнуван, че вие, моите приятели от България, смятате историята ми за достатъчно интересна, за да я прочетете в книга! Благодаря ви!“, пише тенис звездата в предговора.

За авторите:


Рафаел Надал е роден през 1986 г. на остров Майорка, Испания. Спечелил е общо четиринайсет титли от Големия шлем и кариерен Голям шлем − победи и на четирите турнира, както и златен олимпийски медал от Пекин през 2008 г. Той продължава да живее в Майорка и смята, че никога няма да се премести другаде.

www.rafaelnadal.com

Джон Карлин е роден във Великобритания, но в момента е старши международен редактор за „El País“, водещия испаноезичен вестник в света. Той е автор на книгата, по която е заснет игралният филм „Несломим“.

Книга: „Рафа. Моята история“
Издателство
: Ентусиаст