Независимо дали е на официална вечеря, на пазар, вкъщи или на спринт в парка, жената трябва да е пленителна и стилна.

Обръщаме много внимание на красивите рокли, поли, чанти и обувки, но истината е, че когато прекарваме време у дома или спортуваме, също трябва да се грижим за външния си вид.

Удобните памучни дрехи са незаменима част от домашния уют, a симпатичните маратонки от тренировките ни. Всяка спортуваща жена знае, че Nike, Puma и Adidas са едни от водещите марки, произвеждащи спортни артикули. Ето няколко любопитни факта за тях:

Nike е създадена през 1964 г в Орегон от спортиста Филип Найт и треньорът му Бил Бауърман.

Първоначално компанията е била известна под името Blue Ribbon Sports и е била дистрибутор на японския производител Onitsuka Tiger. През 1966 година отваря врати и първият магазин на RBS в Санта Моника, Калифорния. През лятото на 1971 година излиза и първият модел футболни обувки с името Найки.

Следващата година компанията представя и първата си цялостна модна линия под името Nike. 1978-ма е годината, в която RBS Inc официално е преименувана на Nike Inc. Марката възприема спонсорството на спортисти като маркетингова стратегия за разширяване на популярността си. Първият професионален спортист, който подписва с Nike, е румънският тенисист Илие Настасе.

През 80-те компанията разраства дейността си, създава продукти за много спортове за почти всяка точка на света. По това време се превръща и в марка номер едно в света за производство на маратонки.

Майкъл Джордан е едно от рекламните лица на Nike. Първите маратонки, които е носел, са Nike Air Ship. Фирмата създават модела Air Jordan 1 за него, но първоначално Джордан отказва да ги носи, заради цветовете им – черно и червено. Това били цветовете на противниковия му отбор N.C.State. По-късно спортистът подписва договор с компанията и днес той е един от символите на Nike.

От 1988 година слоганът на марката е Just Do It, а вдъхновението за него идва от серийния убиец Гари Гилмор. Последните му думи били Let's Do It. Логото е създадено от студентката Каролин Дейвидсън срещу 35 долара.

Друг интересен факт е, че кметът на Бостън критикувал Nike заради неподходящите надписи по дрехите, които произвеждали. Но един от най-тежките периоди за компанията е през 1990 година, когато товарен кораб се изгубил по пътя и 80 000 чифта маратонки останали в морето.

Въпреки всичко, днес Nike е сред водещите марки не само в света на спорта, а също и на модата. Те проектират уникални спортни артикули, най-вече маратонки с красив дизайн, и са предпочитани от много световни спортисти.

Може и да не знаете, но Puma и Adidas, освен едни от всепризнатите марки, са и много ожесточени съперници. Да започнем от самото начало...

Имало едно време в Бавария двама братя на име Адолф Даслър и Рудолф Даслър. Единият бил много отдаден на спорта и дълго работел по дизайн на футболни обувки. Другият се занимавал с търговия и бизнесът му се отдавал. Двамата отворили малка фабрика за изработване и продажба на спортни обувки Обувна фабрика на братята Даслър в града Херцогенаурах.

Първоначално всичко вървяло гладко и въпреки различията си Адолф и Рудолф се разбирали добре и се допълвали. Бързо пожънали успех и стоките им били много предпочитани - продавали повече от 200 000 чифта годишно. Но всичко това се случва малко преди да избухне Втората световна война. Когато тя вече е факт, братята взимат участие в нея, а отношенията има започват да се разклащат. Поради многото спорове и едно основно недоразумение, в крайна сметка фирмата им се разпада.

Адолф създава нова марка и я кръщава Adidas. Рудолф също продължава напред и кръщава компанията си Ruda, която по-късно е прекръстена на Puma.

Братята започват ожесточена битка, превръщат се във взаимна безмилостна конкуренция в производството на спортни обувки. Фабриките им се намирали една срещу друга, а между тях минавала реката, която прекосява града. И до ден днешен там се наблюдава разделение между жителите.

Рудолф и Адолф така и не прекратяват враждата до края на живота си, но въпреки това Puma и Adidas се превръщат в световни марки, предпочитани от спортистите и до ден днешен.

Първото лого на Adidas са така широко популярните и до днес три линии, които символизират олимпийския дух, обединяващ трите континентални плочи.

През 1972 година на бял свят излиза и новото лого (детелина).

Логото на Puma още от самото начало е скачаща пума, което не се променя и до днес.

И двете марки от създаването си до днес спонсорират много спортисти, сред тях е и самият Пеле.

След като се запознахте с впечатляващите истории на най-големите спортни марки в света, ви предлагаме да разгледате и новите им предложения, с които бихте могли да изглеждате прекрасно както на разходка, така и по време на тренировка.

Nike

Adidas

Puma

pinterest.com, news.nike.com,thetotalsportsblog.com,bg.wikipedia.org,rockfordball.com,sf.co.ua, arte.sky.it, foodandwine.com, aboutpuma.com, sports.yahoo.com, t

Последно от woman.bg