В една ябълка се съдържат почти всички необходими за организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.

- При повишена коселинност на стомаха и дванадесетопръстника са полезни само печени сладки ябълки. За хората, страдащи от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок се препоръчват киселите сортове.

- Всеки ден, един час преди ядене добре е да изядете две кисели ябълки, ако страдате от атеросклероза и хипертония, както и за профилактика при исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.

- При запек, изяждайте сутрин на гладно три небелени ябълки, преди обяд и вечеря - три печени.

- Ако кашлицата не минава дълго, направете следната смес: настържете ябълка и лук, добавете мед, като всички компоненти са в еднаква пропорция. Разбъркайте добре и взимайте по една чаена лъжичка три пъти на ден между храненията.

- За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате несладки ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.

- Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.

7 основателни причини да спреш кафето