Оказва се, че купа сладолед или пакетче чипс може да бъдат полезни за вас в края на краищата.

Ново изследване показва, че хората на диета, които си хапват нездравословни лакомства по време на диетата, е по-вероятно да постигнат желаното тегло.

Констатациите опровергават мита, че диета от ядки и салата ще ви помогне да се вмъкнете в тесните дънки по-бързо от един балансиран хранителн режим.

В проучването участвали 2600 хора, които следвали програма за отслабване.

Четете още: Кафето предпазва от затлъстяване

Повече от половината от тези хора били загубили 10 процента от телесното си тегло, а три четвърти хапвали любимо лакомство веднъж седмично. Една трета от всички участници пък хапвали нездравословна храна най-малко веднъж на ден.

94 на сто от запитаните казват, че са изгубили тегло като си хапвали любимо лакомство от време на време, което им помагало да останат фокусирани върху крайната цел. Един на всеки пет заявява, че всъщност губи повече тегло на седмица, когато включва любимите си храни в диетата си.

Доказателството за тази теория е, че половината от участниците, които не си позволявали да се отдават на желанията си, признават, че са качили 6 килограма или повече след една диета, в която се лишавали от любими храни. Само една четвърт от хората, които са опитвали метода на лишенията, успели да се придържат към строгия режим за повече от месец.

Зоуи Грифитс, ръководител на програма за обществено здраве в Англия, каза: "Често срещано погрешно схващане е, че трябва да се лишим от храната, която обичаме, за да постигнем успех при загубата на тегло. Но реалността е, че веднага след като си кажеш, че не можеш да си позволиш чаша вино вечер или десерт след вечеря, започваш да го искаш още повече.”

Четете още: Затлъстяването вреди колкото тютюнопушенето и войните