Автор
Woman.bg

Ярките цветове помагат срещу сезонната депресия

Терапията с ярка светлина помага човек не само да се справи със сезонната депресия, но е и от голяма полза за пациентите, страдащи от сериозни психични разстройства, твърдят американски учени.

Учени от университета на Питсбърг, Пенсилвания първоначално доказаха, че ярката светлина помага в борбата със зимната депресия, а техните последни изследвания показаха също, че такава терапия е ефективна и при лечението на пациенти, страдащи от сериозни психични разстройства.

Четете още: Веганската храна намалява риска от сърдечни болести

Изследванията, публикувани в медицинското списание Bipolar Disordеrs, показват, че ярката светлина може да лекува биполярното афективно разстройство, което преди се наричаше маниакално-депресивна психоза.

По-благоприятна е “светлинната терапия” в дневните часове. За постигането на най-добри резултати продължителността на тези процедури трябва да бъде около 15 минути дневно, заявяват учените.

Четете още: 10 неща, които да правите сутрин преди работа

На хората, които страдат от по-леката форма – на сезонна депресия през зимата, специалистите препоръчват при възможност винаги да се правят разходки през деня, както и да не се стои на тъмно след залез слънце, съобщава Ройтерс.

Източник: zdrave.bg