Автор
Woman.bg

Ядков пътеводител: Как и защо да накисваме ядките?

Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас.

Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.

Четете още: Признаци, че нещо не е наред с храненето ви

Също така ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не позволява усвояването на полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да се стигне до дефицит на минерали, раздразване на стомаха и появата на други здравословни проблеми.

Четете още: Веднъж завинаги започнете да живеете здравословно

Когато ядките се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива.

Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

Четете още: Диетично и здравословно: Сурова морковена торта

Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. След накисване ядките трябва да се изплакнат хубаво, а водата, в която са киснали да се изхвърли. Обикновено тя потъмнява, защото в нея са се отделили вредните елементи.

Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.

Коя ядка колко време трябва да се кисне преди консумация:

Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
Бразилски орех – не се кисне / не покълва
Кашу – 2-3 часа / не покълва
Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
Конопено семе – не се кисне / не покълва
Леблебия – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Ленено семе – 8 часа / не покълва
Лешници – 6-8 часа / не покълва
Макадамия – не се кисне / не покълва
Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Орехи – 4 часа / не покълва
Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Шам фъстък – не се кисне / не покълва

Източник: zdravei.org