Автор
Woman.bg

Woman.bg пътува: Черноморска регата, древна история и вкусно хапване

Северното Черноморие е сякаш друг свят, облян от лъчи, върни, девствена природа и възможности за множество приключения.

Традиционно всички сме свикнали да летуваме в курорти като Несебър, Лозенец и Созопол. Уверяваме ви обаче, че Северното Черноморие има един неповторим чар, който прави 3 дни почивка да ви се струват като цял месец на откъсване от цивилизацията, от което всеки от нас има невероятна нужда.

Този път нашето пътешествие на четири колела ни отведе на регатата Poseidon-Kaliakria, до нос Калиакра и разбира се до мидената ферма в Дълбока.

Първото, което задължително трябва да имате предвид е, че пътят е наистина доста. От София до Балчик, първата ни дестинация, километрите са 540. Затова решихме да вземем за свой спътник неповторимия ни чисто нов Nissan Qashqai. Миналата година имахме възможност да тестваме неговия предшественик и не можем да повярваме, че от японската компания са успели да надскочат себе си. Новият Qashqai е по-динамичен, с множество интуитивни екстри, които удивяват и с визия, която буквално ви кара да подскачате от удоволствие. Повече за автомобила можете да научите тук.

Нека заедно се впуснем в приключението наречено Poseidon-Kaliakria Cup:

Официалният старт на най-голямата ветроходна регата по западното крайбрежие на Черно море Poseidon-Kaliakria Cup бе даден на 12 юни в Marina Eforie край Констанца. Международната надпревара за пръв път обедини българската регата Kaliakria Cup и румънската Poseidon.

В рамките на 4 дни състезанието предложи на ветроходците различни метерологични условия - от слънце и безветрие в първите дни до дъжд и силен вятър в неделя, които направиха надпреварата много непредвидима и предизвикателна.

Kaliakria Cup се организира за седма поредна година от Kaliakria Resort и Морски клуб Балчик. Целта на мероприятието е да популяризира ветроходството в България. За пръв път в състезанията взеха участие над 60 лодки.

„Повечето хора смятат, че ветроходството е твърде скъпо. Това обаче съвсем не е така“- каза Ангел Лингорски, организатор на събитието. Той разясни, че скъпото в случая е яхтата и често се случва собственици на яхти да не могат да си намерят екипаж.



По традиция в състезанието участваха и деца от морски клуб Балчик, които тренираха уменията си придобити, по време на обучението си.

Всяка година на Kaliakria Cup присъстват и специални гости, този път това бе най-добрият ни плувец Петър Стойчев, който отседна заедно със семейството си в Kaliakria Resort, който се намира на 8 км от гр Балчик.



Ние и чисто новият ни приятел Qashqai бяхме превоза на плувеца до курортния град. По пътя поговорихме за любопитни теми. Винаги усмихнатият и непринуден Стойчев ни сподели, че по време на състезателната си кариера в морето е срещал всякакви предизвикателства, включително и риба скат, която уби Ловеца на крокодили Стив Ъруин. Стойчев призна, че скатът по принцип прилича на листо и се маскира на дъното и не проявява особен интерес към хората, ако не бъде раздразнен. Срещата с опасната риба обаче покачила адреналина му доста.

На слизане от автомобила ни беше много интересно да чуем „присъдата“ на Петър за нашия Nissan “Мой приятел има стария Qashqai, но този е много по-добър. Коженият салон е страхотен. На вас, момичета много ви отива. Като перла е и мени цвета си според слънцето“ - каза с усмивка Стойчев.

Продължихме заедно по пътя за пресконференцията, където най-добрият ни плувецът каза следното:

„Подкрепям всичко в и извън водата. Казаха ми само, че по време на състезаването няма да мога да плувам, защото ще бъда сметнат за човек зад борда“ -пошегува се Стойчев.



Малко по-късно плувецът се присъедини към екипажа на Petra-Kaliakria Racing, която финиширана 4 място в клас ORC Racer. „Момчетата са много готини и знаят защо са на яхтата. Въртяхме платната, беше много готино“ - сподели с адреналинова усмивка Стойчев след края на състезанието за деня.



На вечеря разговаряхме със Стефан Стефанов, един от малкото професионални ветроходци в България, който бе част от екипажа на Wind Waker, победителят в клас ORC Racer. Той живее в София и през зимата тренира спортисти. През лятото, разбира се, предпочита морските преживявания заедно с яхтата си с недвусмисленото име Evil Woman. Стефанов също ни сподели колко трудно се поддържа ветроходството в България, тъй като по-голямата част от екипажите се занимавт с друго професионално и не им остават достатъчно време за тренировки.

В крайното класиране, както на общата регата Poseidon-Kaliakria Cup (12, 13 и 14 юни), така и в класирането само за българския етап на регатата (14 и 15 юни), българските ветроходци заеха най-много призови места във всеки от класовете. Браво, момчета!



След приключването на регатата ни остана малко време, за да довършим пътешествието си по Северното Черноморие.

Запътихме се към нос Калиакра, археологически резерват с много история, който се намира на 12 км от рок града на България – Каварна. Полуостровът е дълъг около 2 км и при ясно време е видим от далеч. Входът, за да разгледате комплекса е 3 лв. Вътре можете да видите древни останки от крепости, паметникът на адмирал Ушаков, множество сергийки, интересен музей, който е уреден в пещера и малко параклисче, точно на върха на носа. Ако огледнеете по време на пътешествието си във времето, можете да хапнете и в ресторанта, който се намира по път за параклиса.

Нос Калиакра има много природни пещери, които приличат на стаи. Вълните пък са издълбали в подножието пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби.

Любопитен е фактът, че над нос Калиакра минава вторият по големина прелетен път в Европа – Via pontica. Над Калиакра всяка есен от август до октомври преминават значителни количества прелетни птици – повече от 29 000 щъркели, пеликани и жерави, както и над 3000 грабливи птици, включително световно застрашените видове степен блатар (Circus macrourus), ловен сокол (Falco cherrug) и царски орел (Aquila heliaca). В морето около носа могат да се наблюдават и делфини.

За първи път името Калиакра, което означавало „красив нос”, започва да се споменава в ХІІІ - ХІV в. През ХІV в. българската държава се разделя на три, а Калиакра става център на най-източната част и се утвърждава като голямо международно пристанище.

Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, предвождани от красавицата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга.

В една от пещерите на нос Калиакра е уреден музей, където могат да се видят много археологически находки, открити при разкопки в резервата. Сред най-атрактивните експонати е макет на древната крепост, който демонстрира как е изглеждала в миналото.

Не забравяйте да запалите свещичка в параклиса св Никола, който се намира на върха на нос Калиакра. Мястото е свързано с друга популярна легенда. Според нея, когато Свети Никола бил подгонен от турците, той тръгнал да бяга към морето и земята започнала да се разширява под нозете му. Така се е образувал носът. Той свършва там, където турците са застигнали светеца и са го посекли. В пещерите на края на носа е гробът на Свети Никола. Сега на това място има параклис с името на светеца.

През 1444 година до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу османската империя. На 31 юли 1791 година тук се разразява най-голямата битка в Черно море. Край западния бряг, руската ескадра, водена от адмирал Ушаков, разбива турската армада. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 година.

В началото на комплекса е разположен паметник на адмирал Ушаков, който бе открит през 2006 г. Адмиралът е известен и с това, че от над 40 морски сражения, няма нито една загуба и нито един пленен войник. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 2001 година.

Ако сте на почивка на Северното Черноморие задължително се отбийте в мидената ферма "Дълбока". Някои почитатели на този деликатес дори споделят, че биха отишли на почивка в този район само заради мидите.

За да стигнете до мидената ферма карайте от Каварна към с. Българево след 4 км завивате надясно и пътят ще ви отведе до двата ресторанта, разположени на на морския бряг в залива на местност Дълбока.

Имайте предвид, че пътят е изключително стръмен, ние лично спряхме в по-равната му част и по пътя надолу станахме свидетели на различни премеждия на шофьорите, които се опитваха да се изкачат обратно нагоре. Пригответе се и за миризма на съединител!

В двете заведения се сервират екологично чисти черноморски миди, които уверяваме ви имат невероятен вкус, заслужава си да се опитат.

Първата експериментална ферма от подводен тип е построена и пусната в експлоатация през септември 1994г. Освен мидените специалитети менюто включва подбрани риби и рибни деликатеси, свежи салати и десерт, който ние лично не се осмелихме да опитаме - миди с ябълков пълнеж.