Автор
Woman.bg

Взирането в огледалoто е опасно за психиката

Хората се оглеждат в огледало по различни причини: някои се любуват на себе си, други се суетят, трети търсят нови и нови недостатъци, четвърти просто гримасничат. Но във всички случаи,"взирането" винаги плаши човека, и както се оказва, с право. Учените твърдят, че навикът да се гледаме в огледалото дълго време може да навреди на психиката ни.

Според последното проучване, доброволците, участвали в експеримента, били напълно доволни от външния си вид. Но когато се оглеждали в продължение на 10 минути, започнали да чувстват тревожност и недоволство, което ги довело до съмнения относно външния им вид.

Поведението на здравите участници в експеримента, изненадало изследователите, които не очаквали да видят такава реакция. По-рано се смятало, че продължително съзерцаване на собственото отражение може да се отрази само на тези, които страдат от Дисморфофобия - психично разстройство, при което човек не приема своя външен вид и е буквално обсебен дори и от най-малките си недостатъци. В действителност се оказва, че след няколко минути, дори при здрави хора, се наблюдава тревожност и негодувание от тялото и лицето.

Британските учени установили още, че жените се оглеждат почти два пъти повече от мъжете и са по-критични към външния си вид. Друг изненадващ факт бил, че осем от десет жени са недоволни от своя образ в огледалото.

Хората, страдащи от Дисморфофобия, имат навика да се гледат по-често в огледалото. Причината за възникването на това психично разстройство не е ясна, но се отбелязва, че тя се развива у хора, прекарали депресия. Много от тях се гримират, обличат се с много дрехи и едва тогава решават да се погледнат в огледалото, търсейки утешение в своя въображаем образ.

Тези хора се оглеждат по-често и по-дълго и започват да изпитват тревожност на 20-25 секунда, като обръщат внимание на тези части от тялото, от които са недоволни. Здравите доброволци, участвали в експеримента, също започнали да се оглеждат критично, но едва след 10-та минута. Преди това, като цяло, те се фокусирали върху това, което най-много харесват в себе си.

Четете още: Гримовете, които е добре да носите със себе си