Лупита Нионго се превърна в истинска звезда, след като спечели "Оскар" за превъплъщението си в лентата "12 години робство", но въпреки това блясъкът на Холивуд не я замая и тя не забрави първоначалната си мисия – чрез популярността си да отвори очите на света за живота в Африка и да предостави възможност за развитие на чернокожите.

Доказателството, че тя е все същото скромно момиче, което се гордее от произхода си, е и фактът, че младата дама прекара летните месеци, през които не бе заета с работни ангажименти, в кенийското село, в което живеят роднините ѝ. Да точно така вместо удобството на скъпи спа курорти, тя избра родното място на прародителите си, където по прашни улици се разхожда добитък.



Луита замина за въпросното село веднага, след като приключи театралният сезон, тъй като преди това бе заета с постановката на актрисата и сценарист Данаи Гурира Eclipsed, посветена на гражданската война в Либерия.

Всъщност малко след представянето на въпросната пиеса самата Лупита разкри, че за нея е чест да изиграе поверената ѝ роля, а именно тази на 15-годишно момиче, опитващо се да оцелее по време на военните години в Африка. Тя е категорична, че за нея това е възможност, за която е дълбоко благодарна, шанс да спомогне гласът на чернокожите ѝ братя и сестри да бъде чут, техните проблеми да бъдат осмислени от световната общност и да се вземат мерки за разрешаването им.

Затова и Лупита не се поколебава и за секунда да приеме предложението да участва и в лентата Queen of Katwe, където играе майката на необразовано момиче, което се превръща в шампион по шахмат на Уганда и в световно признато име в спорта.

Младата дама признава, че подобни роли са сбъдната мечта за нея, защото насочват вниманието към политическите и социални проблеми на континента и спомагат за по-пълното разбиране на африканската култура и идентичност, разбивайки много от стереотипите, свързани с чернокожите, и по този начин помагат и на други цветнокожи да се развият успешно в сферата, в която желаят.