Улисани в ежедневните си рутинни действия и задачи, понякога губим контрол и се оставяме на хаоса да завладее живота ни. Колкото по-рано променим навиците и привичките си, толкова по-лесно ще ни бъде да въдворим ред в гардеробите си, във вещите си, а защо не и в живота си?

В кухнята – всичко най-необходимо трябва да ви бъде на една ръка разстояние, така че да си спестите излишните движения и премествания. Не забравяйте докато готвите да почиствате веднага петната по печката и около котлоните – така те се почистват много по-лесно. В бурканите с кафе, захар, брашно и др. поставете мерителни лъжички – това също ще ви спести време и усилия. Не забравяйте ежедневното почистване на кухненския плот и работното място – по тези места виреят голям брой болестотворни микроорганизми.

В спалнята – оправяйте леглото си всяка сутрин – отнема само минута, но стаята изглежда много по-подредена. Спалното бельо, което използвате, съхранявайте в комплект. Добре е да не е твърде шарено, а хавлиите и халатите, които имате, да са в тон с чаршафите. Колкото и да са големи гардеробите ни, винаги оставяме дрехи на стола или просто ги провесваме някъде. Купете си стилен стелаж за дрехи и така ще решите проблема с вечно оставащите навън дрехи. Добре е да приготвяте дрехите си за следващия ден от вечерта, така ще си спестите сутрешното чудене "Какво да си облека?", а през почивните дни изперете и изгладете дрехите, които смятате да носите през седмицата.

В банята – купувайте хавлии в един цвят и модел, а излишъка от козметика, който неминуемо се натрупва, прибирайте в шкафа или сложете етажерка.

Детските стаи, в които има купища играчки, книги, дрехи и какво ли не….Отделете неизползваните и повредени вещи. Някои от тях могат да отидат в контейнера за рециклиране, а другите играчки, които са здрави и в добро състояние, може да подарите на други деца – в детски домове, детски градини, клубове и занимални. В никакъв случай не оставяйте хаосът да превземе стаята на децата. Използвайте прозрачни контейнери за съхранение с колелца. Така децата ще знаят какви играчки има там, а вие ще може лесно да ги премествате като чистите.

Холът или всекидневната – съберете ненужните сувенири. Някои може да поставите в кашони, други са може би направо за изхвърляне. Не оставяйте вещи, които само събират прах и не ви носят никакво удоволствие. Списанията, които сте натрупали, едва ли са ви вече необходими. Можете да ги подарите на някой фризьорски салон или просто да ги хвърлите в контейнера за хартия. Книгите, на които не държите, защото такива винаги има, може да подарите на някоя библиотека – за други читатели те могат да представляват интерес. Както се казва "боклукът за едни е съкровище за други"… Книгите в библиотеката може да подредите според няколко принципа – по цвят, по размер или по тематика.

Антрето – в него задължително трябва да има няколко неща : малък гардероб – порт-манто, шкаф за обувки, поставка за чадъри, стенен часовник и място, където да си оставяте ключовете, щом се приберете. Така никога няма да се чудите къде сте ги оставили. За да разнообразите стените, може да поставите хубави семейни снимки в рамки. Така не само ще освежите, но и ще си създадете още по-уютна обстановка.

Определете си един шкаф, в който в папки да съхранявате гаранционните карти и упътвания на електроуредите, които купувате. Там също можете да пазите резултати от изследвания, подписани договори, разплащателни бележки, както и документите на колите и всичко свързано с тях. В отделна кутия или папка също можете да пазите кореспонденцията си – данъци, такси, сметки.

Ежедневно отделяйте по 15 минути, за да подредите вещите, които на са на местата си. Постепенно ще усетите как вече не губите време в търсене на документи, ключове и вещи, които са ни необходими. А въведем ли ред в дома си, със сигурност ще можем да подредим и живота си!

Източник: highviewart.bg